Wij zijn Ja:ro en Fran(ien en wonen met onze vier zonen in Albanië. We werken daar sinds januari 2015 voor de Kenedi Foundation, een lokale organisatie in de Oost-Albanese stad Korca (60.000 inwoners). Ja:ro zet zich in bij het projectmanagement van de stichting en Fran(ien geeft thuis onderwijs aan de oudste twee kinderen.

Albanië (Shqipëria) is een republiek en ligt ten westen van Griekenland, met als oostgrens de Adriatische zee. Het is zo’n 2400 kilometer bij Nederland vandaan, de hoofdstad is Tirana en het land is ongeveer even groot als Nederland, is bergachtig en heeft zo’n 3,6 miljoen inwoners.

Bunkertjes in Noord AlbaniëKorte geschiedenis
Ruim 400 jaar hebben de Turken er de scepter gezwaaid (Ottomaanse Rijk) en dictator Enver Hoxha bestuurde de communistische staat van 1968 tot 1991. Resultaat zijn de 750.000 bunkers die de leider liet bouwen tegen de ‘vijanden van buitenaf’. In 1994 storten de piramide spelen in en brak er een burgeroorlog uit. Sinds juni 2014 is het kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Taal
De Albanezen hebben een eigen taal; het Albanees, welke verwant is aan de Turkse en Slavische taalgroepen, maar waar wij als Nederlanders geen kaas van kunnen eten. Het Alfabet kent 36 tekens.

Meer hieronder of over de roerige geschiedenis, op Wikipedia of in het world factbook (Engels)

Nederland vs Albanië