‘Hoe lang nog Heer?’ en ‘Heer ontferm U!’ zijn gebeden die 10+ keer per dag m’n hoofd doorkruisen. Dat komt door de oorlog die door ‘Mister Poetin’ en zijn kring veroorzaakt in Oekraïne. Terwijl Europa steeds strengere sancties doorvoert, blijft het russische leger steden en dorpen kapot bombarderen. En waarom? Hebben we de oorlogslessen uit het verleden niet geleerd? Dat oorlog alleen maar verliezers kent. Dat oorlog kapot gebouwen en mensen kapot maakt, zinloos is en zoveel economische en milieuschade veroorzaakt? Een blog om m’n gedachten te vangen in woorden. 

Rode lijn

Hoe ver laten we het komen? Oekraïne loopt leeg. Hoeveel vluchtelingen, doden, gewonden moeten er zijn of oorlogsmisdaden moeten er komen voordat er een rode lijn getrokken wordt? Tot hiertoe, niet verder. Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd en hebben geen reden meer om terug te gaan als huizen zijn beschadigd en voorzieningen (letterlijk) in rook zijn opgegaan. Het voelt alsof we een pleister plakken op een bloedende wond. We durven de kern niet aan te pakken. En het is ook lastig en complex. Op een Derde Wereldoorlog zit niemand te wachten… Maar ondertussen is Oekraïne de bufferzone die voor ons de hete kastanjes uit het vuur haalt.

Schaken op wereldniveau

De oorlog met Poetin is te vergelijken met een spel, een schaakspel op wereldniveau. Poetin opent de aanval en Europa en andere westerse landen komen met sancties. Maar het grote verschil is dat Poetin met een beweging alle schaakstukken van het bord kan vegen en daarmee een rode knop indrukt van een kernraket. Twee kernbommen be-eindigden de Tweede Wereldoorlog met zo’n 310.000 (!) doden. Maar als Mister P. een kernraket afvuurt, zal er ook antwoord komen en zijn de gevolgen niet te overzien. Je wordt niet vrolijk als je weet dat 1 Russische Tsar Bomba 2000x krachtiger is dan een Hiroshima-bom. Maar Poetin speelt ook Stratego. Diverse voormalige staten zijn al ingenomen in de afgelopen jaren. Is Rusland niet groot genoeg?

Gas-infuus

‘Als de Russen komen’ is een gedachte die decennia lang heerst bij de inwoners in de Baltische staten, Finland en andere landen die grenzen aan de voormalige Sovjet-Unie. Niet verwonderlijk met z’n grote krijgsmacht grotendeels opgebouwd in de afgelopen jaren, voor een groot deel gefinancierd door ons, met de aankoop van gas. Het voelt alsof we aan het infuus van Rusland zitten en we kunnen het niet loskoppelen. We voelen Poetin in onze portemonnee, aan de pomp en bij de energierekening, maar ook steeds meer bij de super- en bouw-markt. Alles is afhankelijk van transport, daarmee van brandstof en van de literprijs. En volwaardige elektrische vrachtwagens zijn er weinig.

Uitpluggen

De avond voor m’n verjaardag zat ik met een zwaar hoofd en schreef de blog ‘verboden voor qr-lozen‘, naar aanleiding van de corona-pandemie. De qr-registratie gaat door bij de EU en wetgeving tegen pandemiën is daarvoor in de maak. We ontkomen niet aan het systeem dat je ‘uitgeplugd’ wordt als je ergens niet aan voldoet of beperkt wordt en niet meer kan reizen. Het uitpluggen gebeurt nu ook met een machtig groot land. Eén voor één vertrekken westerse grote bedrijven. De bevolking wordt uitgesloten van een betaalsysteem en goederen worden schaarser. De Russen zijn ook slachtoffer, indirect voor de beslissingen van de top.

Geen grip

Dichterbijdegrond.nl schrijft in een blog: De realiteit is dat we de oorlog ons niet voor kunnen stellen. Ik was net afgekickt van de coronaliveblogs en nu zit ik weer de hele tijd nieuwswebsites te refreshen en podcasts te luisteren, alles in een poging om een beetje grip te krijgen op iets waar geen grip op te krijgen is. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ons leven gewoon doorgaat, en door moet gaan. We klussen ons suf en we dartelen als blije lammetjes door het vroegelentebos. O, wat rammelt het aan de rafelranden van mijn denkwereld, aan die van Europa, aan wat normaal leek, maar alle normaliteit verloren heeft.

Heftiger weeën

Oekraïne is in het nieuws. Maar ondertussen hadden we Afghanistan een half jaar geleden, zijn ruim 1.000.000 mensen in Madagaskar getroffen door droogte en watersood en verkeert Jemen al 7+ jaar in een oorlog. De wereld is in barensnood en het lijkt wel of de weeën heftiger worden, of de crisis dichterbij en onze dikke huizen niet voorbij gaat?

Here Jezus kom spoedig!

 

Reageren