Corona is het woord wat relatief onbekend was en wat deze week overals gonst. Het heeft heel veel impact op ons dagelijks leven. Mark Rutte zei het volgende erover: ‘de maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd. Een blogje met wat Corona-gedachtenspinsels.

Wat voor impact heeft deze crisis?
Ik moet denken aan de Tweede Wereldoorlog. Een langdurige crisis. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een babyboom. Ik verwacht een geboortegolf als ‘we weer veilig zijn’. Ik denk dat we nog steeds dezelfde mentaliteit hebben als na de WO2 om samen te herbouwen en samen na deze crisis onze schouders er onder te zetten.

Duurt nog wel langer dan drie weken
Ik verwacht dat de C-crisis nog langer doorgaat dan 6 april. Ik denk dat we de zomervakantie gebruiken om alles weer langzaam op te startten en dan in september weer langzaamaan op te bouwen. Een totale ‘shut down’ verwacht ik niet.

Meer scheidingen
Ik denk dat de crisis meer scheidingen zal veroorzaken. Net als na de zomervakantie en na de kerst, dan is er een scheidingspiek. Als je huwelijk niet stabiel is en je noodgedwongen veel op elkaars lip zit, zal dat de harmonie niet bevorderen.

Uitstellen van grote aankopen
Ik moet denken aan de vele activiteiten die niet doorgaan en die ons tot stilstand brengen. De makelaars in Nunspeet hadden een avond belegd met daarin de vraag: ‘Is het verstandig om nu een huis te kopen / verkopen?’ Begrijpelijk dat de avond is afgelast, desalniettemin omdat onzekerheid niet bijdraagt aan het maken van grote beslissingen. Als de avond was doorgegaan, was het antwoord negatief geweest.

‘Ik kan het me niet voorstellen’
Ik denk ook aan het interview voor mijn werk bij de NEM met de 17e jarige Micha. Het artikel kreeg als titel: Een zomer zonder Reveilweek kan ik me niet voorstellen. En Corona kan zomaar roet in het eten gooien.

Moedige vrijwilligers
Een ander interview had ik met een Nederlands echtpaar, dat in quarantaine zit bij Bethlehem. Ze kozen er bewust voor om te blijven en te dienen en zwaar autistische kinderen te helpen. Een moedig besluit.

Overspannen servers
Er komt meer druk op alle servers doordat er veel meer digitaal gaat. De app van school ‘parro’ lag er uit., net als het Ziggo netwerk in Nunspeet. Sommige inlogcodes werken niet. ‘Sorry, er moest nog een streepje in de inlognaam staan, die was ik even vergeten.’

Hoe ik me voel?
Momenteel voel ik me moe door het veranderende ritme. We zitten veel op elkaars lip. Dat is best intensief met vijf kinderen, inclusief het tweejarige pleegkindje. M’n vrouw zet zich met veel toewijzing in om haar homeschooling-ervaring te delen met de school, de leerlingen en hun ouders. En zelf probeer ik ook nog wat door te werken, zodat het werk niet stil ligt. Al met al wordt er heel veel gecommuniceerd over onze vier schoolgaande kinderen en van leerlingen en hun ouders naar juf Fran(ien toe.

Er wordt veel geschreven over Corona maar de Blog van Henk Stoorvogel vond ik raak: ‘De vogels fluiten weer in Wuhan’ en ook deze column in de Volkskrant.