Met een kennis had ik laatst een gesprek over kou en je weerstand. Ze had (als koukleum) een cursus gevolgd bij de school van de koudegoeroe Wim Hof. Onderdeel van de training was een 2-minuten ijsklontjesbad. Na de geslaagde cursus doucht ze thuis af (afdouchen is een werkwoord) met twee minuten koud water. Dat is goed voor haar lichaam en geest zegt ze. “Het verbetert je immuunsysteem.”

En ik geloof daar ook wel in. Dat kou je weerstand verhoogt en allerlei andere voordelen heeft*. Dat merkte ik ook tijdens de nieuwjaarsduik vorig jaar. Tegelijkertijd vind ik het maar brrrr en trek ik liever een handschoenen aan en zet een muts op als het koud is. Toch lijkt het me wel eens tof om zo’n koudwaterchallange te doen en twee minuten in de lokale recreatieplas te willen zitten. Lijkt het je ook gaaf, laat het me weten, dan gaan we samen twee minuten poedelen in de Zandenplas (Nunspeet) en ervaren hoe een koudwaterbad aan voelt. Bij succes kunnen we gelijk een clubje oprichten van 365buitenzwemmers en natuurlijk thuis afdouchen met koud water…

* (artikel) De 13 positieve effecten van kou op je lichaam