Wat doe je met een verjaardagsfeest van je 13-jarige zoon? Een filmpje kijken? zwembad, pretpark of kahootje? Nee, wij pakten het anders aan. De jarige wilde geen escape room, maar een Hunted-achtig spel, waarbij er verschillende teams hen (de jarige en zijn matties) moesten zien te pakken.

Met deze uitdaging zaten Fran(ien en ik op de bank te puzzelen op een passend buitenspel met verschillende elementen. We besloten om op 23 brievenbussen in de buurt een letter met klein cijfer te hangen. Aan het begin werden er twee teams gemaakt die ieder een uitgeprinte kaart van de buurt kregen met daarin 23 gaatjes erin. Die gaatjes waren de locaties. Deze moesten ze allemaal af gaan om de letters en cijfers te verkrijgen. Ondertussen reden vader en zoon voorop als ‘hunters’ te jagen op de jeugd.

Als alles was behaald, moesten ze dat doorbellen met het ‘commando-centrum’, Fran(ien in de warme huiskamer). Zij gaf vervolgens de decodeersleutel, waardoor de jongens erachter kwamen de tekst een url, websitenaam, was. Daar stond de volgende hint op met een foto van de locatie, een speeltuin in de buurt, waar ze een dik blok hout moesten zoeken.

Aan het dikke blok hout zaten twee chocoladerepen en een print van een qr-code geplakt. Die zwart-wit-blokjescode leidde naar een website waarop stond ‘come home’. Als ze thuis waren werd de tijd gestopt. Toen alle twee de teams thuis waren hebben we de tijd gestopt, straftijd eraf gehaald en de zinnaars gehuldigd met een chocolade medaille. Vervolgens werden de vier chocoladerepen verorberd met het spel chocoladezessen. Een geslaagd, spannend, bezweet uniek puberfeestje!

Wil jij ook zo’n feestje organiseren? Dat kan, nog enkele tips:

 • 23 adressen is erg veel. Ze waren 2,5 uur bezig rond het vriespunt. 15 adressen is behapbaarder.
 • Plak de A4-letter-kaarten voor aanvang aan de brievenbussen met schilderstape en vraag toestemming aan huiseigenaren.
 • Laat de jeugd zelf twee teams kiezen. Sommigen kennen de buurt op hun broekzak, anderen niet.
 • Hang de A4-tjes in buurten met steegjes en sluiproutes.
 • Als de teams het commandocentrum bellen voor een vraag of hint kost dat (3 minuten) straftijd. (of in geval van nood)
 • Wordt een team gesnapt, dan kost dat 5 minuten straftijd.
 • Vertel niet aan de teams of je het andere teams hebt gesnapt, dan blijft de eindtijd spannend.
 • Controleer de stipjes op de kaart. (we hadden 1 stipje verkeerd, wat onduidelijkheid opleverde).
 • Wees flexibel met de straftijd en zorg dat het evenredig is.
 • Zorg dat ze de A4-tjes laten hangen (en niet meenemen en het voor de tegenpartij, onmogelijk maken)
 • Geef ze ruimte om een strategie uit te dokteren voor ‘de beste route’.
 • Praatje-plaatje-daadje leerde ik op het CIOS. Na alle theoretische uitleg, zorg dat je het eerste A4tje samen buiten zoekt en vindt.
 • Bij chocoladezessen; zorg voor een plank als ondergrond en sterke taartvorken.
 • Oja, heb je als hunter je target in het zicht. Wacht op een geschikt moment en roep dan hard: ‘halt politie’. Van schrik kan er dan wel eens een hupje en gille(tje) met adrealinestoot plaats vinden. Erg leuk om iemand te bezorgen!

Ga je het spel spelen, laat het ons weten. Of heb je een ander idee voor een soortgelijk spel (voor zijn 14e verjaardag), laat het me weten!

Foto: pixabay