Mijn telefoon maakt geen bliepjes, riedeltjes of een irritante sonar-ping bij een nieuw appje. Als je me belt hoor ik em trillen. Of ik hoor em niet, dat is dan pech, dan word ik later vast wel teruggebeld. Waarom zul je je afvragen? 

Eigenlijk ging het per ongeluk omdat m’n oude smartphone een ‘unit’ (beschermhoes otterbox) eromheen heeft tegen vallen, krassen en water. Toen ik de telefoon er een jaar geleden in deed, zette ik em denk ik per ongeluk op ‘mute’, waardoor het belsignaal niet meer te horen is, net als andere geluiden.

Bij het lezen van het boek hupsakee, weg ermee, besefte ik dat dit ook een vorm van simplisme is om een prikkelarme omgeving te creëren. Net als het hebben van geen tijfdschriften, krant of netflix en een adblocker om reclames te weren of weinig e-mail nieuwsbrieven en een nee-ja/nee sticker. Onze jongens ontvangen een reclamevrij dieet, waardoor allerlei kooplust-impulsen uitgebannen zijn.

Dat betekent niet dat er helemaal geen geluiden of bliebjes zijn. In een huis met zeven personen zijn er prikkels zat en kost het ons voldoende energie om dat alleen al in goede banen te leiden.

Challange: Probeer hom je telefoon een dag of week op mute te zetten en analyseer achteraf wat het met je deed.