We zijn collectief verslaafd aan maximaliseren. We willen een overvolle agenda, gezond en slank blijven maar ook zoveel mogelijk eten, voor eeuwig jong blijven, maar ook ouder worden dan alle mensen voor ons. We willen fulltime werken en de allerleukste baan op aarde hebben en reizen en een nieuwe auto kopen (…) Het probleem is dat we niet durven te kiezen, we zijn doodsbang om iets te missen (…) Ondanks het feit dat we het niet kunnen doen we het toch: we multitasken ons een weg door het leven. Vervolgens klagen we dat we nooit tijd hebben, dat we dat buikje maar niet strak krijgen, dat we teleurgesteld en boos zijn op onszelf omdat we niet eens een poging wagen om onze dromen te realiseren.

We zijn rijk maar begeren zo onnoemelijk veel dat we daar niets van merken. Iedere euro die overblijft wordt uitgegeven en iedere minuut die vrijkomt direct ingevuld.

Een aantal alinea’s uit het hoofdstuk van het boek ‘weg ermee’ van voormalig-tv (BNN) presentator Dennis Storm. Onbewust geeft hij heel veel Bijbelse princiepes door: ‘Alles komt en alles gaat’, staat dat ook niet in prediker? ‘Wees zuinig op / ga goed om met de aarde’, is dat niet hetzelfde als ‘rentmeesterschap’? En stop de koopziekte, is dat niet iets wat er in de tien geboden staat over het begeren? #Hebbenhebbenhebben? Of zoals Elly & Rikkert zongen Ik wil meer, meer, foei!

Het is goed om dit soort boeken te lezen, om als spiegel te gebruiken op je eigen (koop)gedrag. Minimalisme zit em niet alleen in minder spullen, maar ook in een opgeruimd huis / mailbox of het niet ontvangen van folders. Dat geeft rust en ruimte in je hoofd. Dat helpt om je te focussen. Gelijk bij het lezen van het boek ben ik door het huis gelopen en hebben we wat spullen weggedaan en heb ik ook wat meer opgeruimd in huis, zodat het er overzichterlijker uitziet.

Ik vind het boek en thema minimalisme-sympathiek. Toch schuurt het wel een beetje met mijn verzameldrang en marktplaats-drang. Ik praat het voor mezelf goed door de spulletjes met name in de schuur te zetten, zodat het niet in de weg staat.

Iets anders wat Dennis heeft gedaan is een vakantieweek zonder klok doorbrengen. En goed luisteren naar je gevoel. Is het tijd om op te gaan staan, te eten of te gaan slapen? Het was zijn beste vakantieweek / experiment ooit. En vind je een week te veel? Ga eens een uur in het gras naar de lucht staren. Twee ideetjes die wij wellicht eens gaan toepassen tijdens de vakantie.

Lees ook het interview van Dennis op metronieuws.nl of bekijk een blog van een sporter die met zijn minimalisme-voornemers strubbelt of lees/koop het makkelijk leesbare boekje (14,95).