De verkiezing voor faamnaam van 2019 is gewonnen door ‘Mat Ras’. Twee DJ’s maakten de winnaar bekend in hun radioshow. Andere genomineerden voor de verkiezing dit jaar waren Kenneth Wilhelmus, Elke Kant en Wil de Peuter. De genomineerde ‘faamnamen’ van 2019 waren:

 • Adriaan Bassie
 • Anne Bol
 • Anne Wil Pruim
 • Annewil van ’t Zelfde
 • Ben Vierkant
 • Bennie Dootjes
 • Dick Mik
 • Eddy Schekman
 • Elke Kant
 • Inge Licht
 • Harry Potter
 • Jac Mes
 • Juul Back
 • John(nie) Walker
 • Kai Dickmann
 • Kenneth Wilhelmus
 • Liesbeth van Huit Schimmel
 • Mat Ras
 • Michael Jackson
 • Nicky Maus
 • Ron de Koe
 • Roy de Kool
 • Wil de Peuter
 • Willem Hartma

De faamnaam-verkiezing van de meest bizarre combinatie van de voor- en achternaam bestaat al meer dan tien jaar. Eerder heette het de schaamnaam-verkiezing, maar vanwege de negatieve lading is het creatief verwerkt tot ‘faamnaam’. De winnaars van de afgelopen jaren waren:

 • 2007 – Wil-Jannie Mostert-Uit de fles
 • 2008 – Stanley Messie
 • 2009 – Fokje Modder
 • 2010 – Con Domen
 • 2011 – Louwe Pruim
 • 2012 – Hendy Keppy
 • 2013 – Till Bal
 • 2014 – Wil Helmus
 • 2015 – Ferry Kuhlman
 • 2016 – Kenny Boeijen
 • 2017 – Chris Mus
 • 2018 – Jack Pot

Volgens het NOS artikel: ‘Na al die jaren zien de dj’s wel een verklaring voor ouders die hun kind zo’n faamnaam geven. “Soms wordt het pas later grappig, bijvoorbeeld door een huwelijk. Een mevrouw Schimmel die trouwt met meneer Huit, heet opeens mevrouw Huit Schimmel. Daar kan je dan niks aan doen”, zegt Lantinga. “Het is niet altijd de schuld van de ouders. Maar er zijn ook ouders die er niet genoeg bij stilstaan.” Mat Ras denkt niet dat zijn ouders er ooit over nagedacht hebben. “Mijn naam is een christelijke naam. Mattheus, dat werd daarna Mat. Toen hielden ze denk ik geen rekening met Mat Ras.”

De eerste faamnaam-aanmelding voor volgend jaar is al binnen. ‘Piet Zaas’ was dit jaar net te laat met aanmelden. Zelf ken ik ook twee opmerkelijke namen: ‘Lotte Vis’ en toevallig iemand anders met dezelfde achternaam: ‘Nemo Vis’.

foto: persbericht radio 538