Jelte en Lydia Hiemstra zijn vijf jaar getrouwd reizen op dit moment met hun zelfgebouwde camper-bus ‘Heinz’ door Europa, en Marokko, waar ze nu zitten. Jelte is in het dagelijks leven werkzaam als programmeur, houdt van techniek en sleutelt aan oude auto’s. Lydia werkt met paarden, heeft ook een eigen paard en schrjft zijlacht.nl-blogs. Speciaal voor de HuizePH blog, stelde ik hen een aantal vragen over hun rode-brandweerauto-rijdt-dwars-door-Europa-avontuur.

Wat was voor jullie doorslaggevend om een tussenjaar in een brandweerauto door te brengen?
We waren net terug van vakantie in Noorwegen, ons favoriete vakantieland en raakten aan de praat over reizen voor een langere tijd en het bouwen van een huis op wielen. Dit laatste was al jaren een droom van Jelte, in de vorm van een Amerikaanse schoolbus. Omdat we ons werk, huis en paard niet voor honderd procent wilden achterlaten kwamen we tot een compromis en zochten we naar een geschikte bus voor een reis door Europa. Dat werd een oude Duitse brandweerauto.

Jullie route van tot nu toe bijna 30.000 (!) kilometer staat op jullie blog, maar wat was het mooiste plekje wat jullie hebben aangedaan?
Dat is een moeilijke vraag omdat we zoveel mooie plekken zien! We hebben vooral genoten van het noorderlicht in de winter, maar ook de bergen in Slowakije, de mooie grotten in Bulgarije, de prachtige wildernis in Albanië en de Sahara en de canyons in Marokko. Toch denken wij dat het mooiste plekje waar we hebben geslapen in Griekenland is.

We stonden in een eigen baai, met helder water waar grote scholen gekleurde vissen zwommen, je goed kon snorkelen en ’s avonds was er een prachtige maansopkomst.

Wat was het spannendste avontuur-moment wat jullie hebben meegemaakt?
Het grootste avontuur vinden we allebei nog steeds het rijden naar de Noordkaap tijdens de winter! Als we nu terugkijken op onze eigen site naar de foto’s dan kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen. De kou, het prachtige witte landschap, het magische noorderlicht en het rijden onder barre omstandigheden… Het grootste avontuur-moment, dat was toen we met de bus in de sneeuw-berm belanden. Binnen twee seconden stonden we stil en waren we compleet ingesneeuwd. Gelukkig kregen we hulp van alle voorbijgangers en konden we zonder krasje verder.

Jullie hebben ook een aantal opdrachten gekregen van andere mensen, waarvan veel voltooid zijn. Wat was de uitdagendste opdracht en staan jullie nog open voor nieuwe opdrachten?
We hebben nog een stapeltje niet-voltooide opdrachten. Er zitten moeilijke bij, bijvoorbeeld die van Jelte’s vader: Geef elkaar elke dag tenminste één compliment en een kus. Dat eerste blijft een uitdaging, al kunnen wij deze opdracht ook aan iedereen aanraden. Een andere moeilijke is die van Lydia’s zusje: Maak ontbijt voor elkaar klaar zonder dat de ander er iets van merkt. Wat betreft nieuwe opdrachten, kom maar op!

Jullie hopen met deze reis dichter naar elkaar en God toe te groeien. Kun je een update geven over dat proces?
We merken dat de tijd samen ons ontzettend goed doet en dat we deze reis als heel erg waardevol mogen ervaren. Ook raak je er aan gewend en krijg je hetzelfde ritme als ‘thuis’ met z’n ups en downs. We leren vooral om problemen gelijk aan te pakken en elkaar te vertrouwen. We merken ook dat we op God kunnen vertrouwen en dat we beschermd en geleid mogen worden. Door het lezen van de Bijbel in één jaar en door er echt de tijd voor te nemen (ook om te bidden voor de mensen thuis) merken we dat God heel dichtbij komt.

We kunnen een tussenjaar zoals dit aan iedereen aanbevelen!

Wat hebben jullie vooral mogen ontvangen deze reis?
Door alle ervaringen die we hebben onderweg, het reizen door de verschillende landen en het ontmoeten van nieuwe mensen leren we een heleboel! Ons beeld van andere landen en mensen verandert daardoor enorm. Daarnaast ontvangen we veel positieve reacties terug via de blogs op onze site. We staan ook elke keer versteld van alles wat we zien in de prachtige natuur en kunnen God alleen maar danken voor al het moois dat Hij heeft gemaakt!

Jullie zijn nu 9,5 maand onderweg, zometeen is het jaar om, is de reis dan ook ten einde of zit er een verlenging in?
We hebben heel veel leuke ideeën voor eventuele volgende reizen, maar eerst gaan we, zo God wil, weer terug naar Nederland. We gaan aan het werk (reizen kost geld!) waar we beiden ook wel weer zin in hebben en kijken dan verder wat God op ons pad brengt, daar willen we voor open blijven staan.

Bezoek de avonturiers-blog op Goingthisway.nl, facebook of lees de blogs van Lydia op Zijlacht.nl. Je kunt hun ook eenvoudig volgen door je in te schrijven via de e-mail-update (onderaan de homepage)