Vandaag is de dag van de scheiding. Blijkbaar heeft echtscheiding ook een dag, Niet geheel onlogisch omdat er 1,3 miljoen Nederlanders rondlopen die dit ook op ‘hun tijdlijn’ hebben. 1 van de 3 huwelijken eindigt in een scheiding. Los van de mensen die een verbroken relatie hebben.

Het mooie is dat een christelijk radioprogramma deze week omgedompeld heeft, tot ‘de week van het huwelijk’. Elke dag zijn er podcasts te beluisteren van wel 45 minuten met verhalen van over hoe je huwelijk prettig kan houden.

Drie huwelijktips en eigen ervaringen willen we delen. Twee jaar geleden schreven we deze voor een familielid die ging trouwen.

TIP 1 – Wandelen
Hoppeta, even de benen strekken. Goed voor lichaam, geest en voor je huwelijk. Met name om even uit huis te zijn en de zaken van alledag of bijzondere gebeurtenissen te bespreken. Een bergwandeling, klompenpad-route of een wandeling met vrienden om samen qualitity-time te hebben en elkaar te bevragen over keuzes die je maakt.

Hoe doen wij dat?!
Wij gaan als de jongens op bed liggen soms een blokje om. Babyfoon-app aan en dan wandelen we in de straten om ons huis. Het helpt mij om me te concentreren op het gesprek en tijd vrij te maken voor vrouwlief. Zo bespreken we de dingen die ons bezig houden.

TIP 2 – Bid samen
Zorg dat je samen Gods hart blijft zoeken en dat je open staat voor Zijn leiding in jullie leven. Op hoogte en diepte-punten. Gebed zorgt ervoor dat je situaties los mag laten en in Zijn handen mag leggen. Wat er ook verder mag gebeuren. Dat geeft jullie rust. En neem ook initiatief daarin.

Hoe doen zij dat?
Toen we voor het eerst bij elkaar logeerden zijn we begonnen om de avond af te sluiten met gebed. En dat doen we nu nog steeds. Het is een positief levensritme geworden. De ene keer is het gebed vurig, de andere keer wat meer slaperiger. Maar uit ervaring kunnen we zeggen dat het ons huwelijk goed heeft gedaan, samen heeft gebonden en je de dag positief mag afsluiten.

TIP 3 – Evaluatiemomenten prikken
Bijvoorbeeld over x jaar eens evalueren hoe jullie in het leven staan, hoe jullie levens verlopen en of jullie dat voort willen zetten op die manier. Het evaluatiemoment helpt vaak om jullie levens te herstructureren eens in de zoveel tijd.

Hoe doen zij dat?
Toen we ons huis kochten zeiden we tegen elkaar: ‘over vijf jaar gaan we ons bezinnen hoe we in het leven staan.’ Na vijf jaar hebben we inderdaad een soort van evaluatiemoment gehad en kwamen we tot de conclusie dat het goed ging. Twee jaar daarna hadden we -onverwacht- een goed gesprek en later ging het roer om… naar Albanie!

Tot slot nog wat bonus huwelijks tips van de kinderen:
Zoon1
(10): Verrassingen doen zoals een ontbijtje op bed brengen (liefde gaat immers door de maag).
Zoon2 (9): kusjes geven en elkaar spreken met woorden.
Zoon3 (7): Samen dansen, samen eten (niet op de bank, maar aan tafel) en cadeautjes geven.
Silas (4): Samen verstoppertje doen.

Lees ook mijn andere huwelijk-blogs