Het is voor mij een sport om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Nadat we weer één jaar in Nederland zijn, kan ik zeggen dat we afgelopen jaar wederom weinig gas / stroom / water hebben afgenomen in ons grote gezins huishouden.

Dat is op zich knap in vergelijking met vier jaar geleden. Onze vier zonen zijn allemaal weer vier jaar ouder en dus ook een beetje meer energie gaan gebruiken, zou je zeggen. Afgelopen jaar betaalden we 70 euro voorschot aan gas en elektra per maand.

2018-2019 Jaarverbruik huize PH – (tussenwoning uit 1985)
1323 kWh stroomverbruik laag
902 kWh stroomverbruik overdag
2225 kWh totaal stroom (zonder zonnepanelen)
41,72 m3 drinkwater
313 m3 aardgas

Ervan uitgaande dat een vijf-persoonshuishouden gemiddeld 5000 kWh verbruikt en zo’n 1800 m3 aardgas per jaar, dan zitten we nog niet eens op de helft. Hoewel zonnepanelen zeer interessant zijn, hebben we geen geschikt dak ervoor. Daarnaast gebruiken we een houtkachel om ons te verwarmen in de wintermaanden.

Overstappen helpt
Toen ik mijn huidige energieleverancier aan de lijn had, gaf hij aan dat jaarlijks overstappen kostenbesparend is. Jaarlijks switchen kan zomaar 150 euro op je eindafrekening opleveren. Dat is snel verdiend met een telefoontje of het invullen van een formulier om over te stappen. Daarnaast is een laag energieverbruik kostenbesparend en goed voor de natuur.

Heb jij ook een lage energierekening? Ik ben benieuwd naar jouw reactie en verhalen!