Op de een of andere manier kwam het gesprek tijdens de lunchpauze op het bewaren van 1000+ euro thuis voor ‘het geval dat’. Ik heb altijd €1500 in de kluis voor noodgevallen zoals een bank die failliet gaat, betalingssystemen die plat gaan, etc. Schreef Qbay op een forum: Het zette me aan het denken; Is het handig / verstandig om zoveel geld achter de hand te hebben?

Ik vroeg het anderen om me heen en veel hadden er nog nooit over nagedacht. Dat geeft aan hoe groot het vertrouwen is in het digitale spaarsysteem van de banken. Dat klopt ook wel omdat steeds minder mensen contant geld hebben. Ze ervaren het zelfs als lastig liet een marktplaats koper me laatst weten, mede doordat het internetbankieren steeds sneller wordt. Als marktplaats- en rommelmarkt-fanaat is het altijd handig om een wat los (papier)geld in huis te hebben voor het kopen en verkopen van spulletjes.

In Albanië probeerde ik altijd 1000 euro in de kluis thuis te hebben liggen. Dat was handig, omdat pinnen geld kostte en er regelmatig onverwachte grote uitgaven waren zoals aankopen voor projecten of iets met de auto. Weer terug in Nederland is het een luxe om met je pinpas te zwaaien en te betalen, zelfs zonder dat je het pinapparaat aanraakt! It’s a miracle!

Toen Dijsselbloem Griekenland redde, konden de Grieken van de één op de andere dag maximaal 50 euro per dag pinnen. Zodoende probeerde de overheid het zwarte circuit in te dammen en elektronische overboekingen te stimuleren.

Natuurlijk kan zoiets ook in Nederland gebeuren. Preppen is een term waarbij je (veel) geconcerveerd voedsel bewaart voor een noodsituatie. 1 van de 13 punten waarop je kan voorbereiden op een ramp is ‘geld buiten het systeem’. Op preppen.nl staat:

Ook de dollar en euro zullen eens totaal waardeloos worden. “Paper money eventually returns to its intrinsic value – zero,” aldus Voltaire 1694-1778). Onze valuta heeft alleen waarde door het vertrouwen dat we erin hebben. Valt dat vertrouwen weg, dan is het niet meer waard dan het papier waarop het gedrukt is. (…) Je zou zelfs kunnen zeggen dat ons financiële systeem door en door rot is. Voor wie daar voor open staat valt er tegenwoordig genoeg over te lezen, in boeken of bijvoorbeeld online op zerohedge.com.

Je kan ook jezelf – of beter gezegd: je vermogen – beschermen door te investeren buiten ons bankensysteem. Denk aan een stuk grond, liefst vruchtbare grond. Waar je kan wonen en een moestuin kan aanleggen. Maar denk ook aan het aanschaffen van zilver en goud, in munten en/of baren. Het liefst een beetje gevarieerd qua formaat, een handjevol munten zijn makkelijker mee te nemen dan grote, zware baren.

Dus wat is handig? Zou jij 1K geld bewaren of juist niet?! Ik ben er nog niet helemaal uit.