Vandaag kwamen we precies één jaar geleden weer aan op Nederlandse bodem na 3,5 jaar in Albanië gewoond te hebben. De meest gestelde vraag afgelopen jaar was: “en… zijn jullie alweer een beetje gesetteld?”

Ons antwoord is ‘ja’, we voelden ons al heel erg snel gesetteld. Dat kwam mede doordat we veel oude en vertrouwde factoren om ons heen hadden, vrienden, kennissen en familie. Maar ook spullen, oude woonhuis, meubeltjes en we kwam terug in een oude omgeving van netwerken, volleybal, kerk, buurt etc. Dus, we vonden dat we snel acclimatiseerden en weer meededen met het Nederlandse leven.

Bijna dagelijks heb ik aan Albanië gedacht in het afgelopen jaar. Misschien 10 dagen niet van de 365. Nu met de hitte denk je aan de hitte daar en dan valt het hier nog wel mee. Vrienden remigreren momenteel ook en dan beleef je eigen proces opnieuw. Je denkt regelmatig ‘precies een jaar geleden toen…’ Fran(ien heeft het minder, die denkt om de dag aan Albanië, als ik er niet over begin tenminste.

Toch is het goed zo en hebben er vrede mee. We kijken terug op een waardevolle en betekenisvolle tijd als gezin en qua bediening. Onze bestemming ligt nu weer in Nederland en op andere manieren kunnen we ons licht laten schijnen.