Vanochtend tijdens de paas-kerkdienst luisterden we naar een lied wat twee bevriende muzikanten maakten. Kinga Ban en Elbert Smelt zingen over een kwetsbaar onderwerp, het leven en de dood n het lied: “Geloof met volle teugen”. De dood is voor Kinga tastbaar vanwege de Kanker die haar lichaam langzaam opvreet.

Wat kan je doen als je weet dat je bijna gaat sterven, Je kunt helemaal niets doen. Enkel de momenten dat je samen bent ten volle genieten van elkaar, het leven, muziek, zingen en samen een afscheidsliedje maken. Dat deden ze:

Tussen leven en dood

Elbert Smelt schrijft: ‘Kinga staat tussen het leven en de dood in. Een bizarre ‘plek’ van waaruit alles in een ander perspectief komt te staan. (…) Dat doet iets met je kijk op het leven nu, de toekomst, je geloof en je Godsbeeld. De dood en je eigen onmacht en frustratie in de ogen durven kijken is moeilijk, maar het hoort bij leven en geloven.

Jezus ging kapot aan politiek, macht, onrecht en religie

Zeker nu het pasen wordt en we als volgelingen van Jezus stil worden van hoe Jezus kapot gaat aan politiek, macht, onrecht en religie. Hoe Hij bewijst dat liefde het laatste woord heeft. Dwars door kwetsbaarheid, onmacht en dood heen. Daarom leek stille zaterdag ons een mooie dag om met deze song voor de dag te komen. Op de dag dat volgens onze Joods-Christelijke traditie heel de schepping z’n adem in houdt.

Jezus meer zichtbaar

Op de dag dat Jezus lijkt verslagen te zijn. Op de dag dat twijfel, verwarring en het ‘niet meer weten’ het dreigen te winnen van de hoop. Net als zo vaak in onze levens. En dan tóch geloven dat Christus zichtbaar wordt als hier tranen vallen van verdriet. Omdat dat is hoe Hij zich laat zien. Dwars door alles heen’.”

Elbert Smelt & Kinga Bán: “Een hele hoopvolle Pasen en geniet met volle teugen van elkaar.”