‘Je moet een jaar op onbekend terrein wonen, waar ga je heen?’ Dat was de vraag die de reislustige vrijgezelle ‘Floortje’ stelde aan de schoolverlaters in het TV programma Dream School wat we volgen. Die vraag en haar rake uitspraken bleven bij me hangen.

Floortje: “Geld maakt gelukkig, dat is de biggest crap die er is. Zonder geld is het ook ‘ruk’, maar stop je geluk niet een groot huis of dure auto, daar wordt je geen gelukkig mens van.” (dat zei Jezus trouwens ook al 2000 jaar geleden)

Dat weten we natuurlijk al lang, maar ik besefte dat we ook in het welvaarts-systeem gevangen zit. Floortje heeft 36 eenzamen bezocht met haar programma Floortje naar het einde van de wereld, maar dat zijn de gelukste mensen op aarde, omdat ze het bekende hebben durven loslaten en ‘voorbij je horizon’ zijn gegaan.

Dus daarom stelde ze de horizon-verbredende vraag: ‘Bedenk een plek waar je niet eerder gewoond hebt, waar je een jaar lang iets gaat doen voor jezelf of voor de ander en vertel waarom.’ Het was een vraag die de creativiteit in de jongeren naar boven bracht en ze liet denken buiten de ge-eikte paadjes.

Ik ga em ook binnenkort in ons gezin droppen en ben benieuwd wat de antwoorden zijn, die we aan elkaar gaan vertellen.

Bekijk de aflevering terug >

Jari