Hoeveel minuten mogen jouw kinderen ‘schermen’ per dag? Veel ouders worstelen met de tijden die hun kinderen naar schermpjes staren. Vaak is het meer dan ze wensen. Zo zijn de kinderen lekker rustig en kan je zelf ook schermen.

Zelf ben ik opgevoed zonder scherm. Thuis hadden we geen TV, niet uit geloofsovertuiging, maar gewoon omdat mijn ouders het onbelangrijk vonden én vinden.

‘De appel valt niet ver van de perenboom’, in eigen woorden: ‘monkey see, monley do’. Zo hebben wij, net als vroeger thuis, geen TV, netflix of RTL online abonnement. Waarom niet? Omdat we het niet nodig vinden, omdat het bergen met tijd kost en er genoeg te zien is zonder al die abonnementen.We hebben wel wat schemen in huis hoor, maar die worden vaak nuttig gebruikt.

Onze kinderen hebben 30 minuten persoonlijke schermtijd per week. Je leest het goed: per week. Dat is weinig beseffen we. Onze kinderen accepteren het, lezen veel, werken / tekenen veel aan de keukentafel en doen veel spelletjes met elkaar.

Oké, de oudste zoon )osia heeft meer schermtijd, maar dat is ook vanwege de laptoplas waarin hij zit. En natuurlijk kijken we samen ook wel eens een aflevering van Checkpoint of Hunted met de oudste twee. En een traditie is dat we zaterdagavond een bioscoop filmpje samen kijken. We zijn niet tegen schermen, maar vinden wel dat het creativiteit belemmerd.

Bij een vriend zag ik dit scherm belonings lijstje hangen. Zijn kinderen schermden te veel en deden te weinig in huis. Ze wilden dit aankaarten en veranderen en gaven de kinderen de uidaging om hier wat voor te verzinnen. De oplossing was creatief en het eindresultaat is bovenstaand lijstje.