Dit is één van mijn mooiste Albanië foto’s. Het verhaal erachter geeft de foto een extra dimensie. De man is een 50-jarige vader van vier kinderen. Hij heeft problemen met zijn gezondheid en heeft soms epileptische aanvallen. Daardoor kan hij de ene keer kwiek ogen, maar een andere keer kan hij zich lusteloos voelen en behoefte hebben aan rust. Het gezin heeft geen kostwinner, weinig financiën en zijn ze afhankelijk van anderen. Op de pas aangelegde vloer trok hij zich even terug om ‘horizontaal te gaan’ en even te genieten na een borreltje van zijn sigaretje.

Niet in beeld, waren mijn collega en ik hard aan het werk om zijn huis op te knappen en waren bezweet aan de arbeid in 30+ graden. Het contrast maakt het zo mooi; wij werken ons uit de naad, hij helemaal in de rust en aan het genieten van z’n momentje. De lichtinval, de kringelende rook en de lighouding maken van het beeld een plaatje.