Het messias-complex is een medische psychologische term waarbij iemand ervan overtuigd is ‘de messias’ te zijn die de zaak móet redden. H/zij denkt dat zonder hem/haar alles in duigen valt. Maar ook op kleinere schaal kan het lastig zijn om los te laten. 

Achtergrond
De naam ‘messias complex’ wordt met name gebruikt in extreme situaties. Hitler had er last van schreef de Engelse geheime dienst in 1942. En niemand wil met Hitler vergeleken worden. ‘Messias’ betekent ‘de gezalfde’ en wordt door Joden gebruikt voor profeten, koningen en hogepriesters. Messiassen waren er voor de jaartelling al, maar ook in deze tijden zijn er nog steeds individuen die zich messias laten noemen, zoals Menachem Mendel Schneerson.

Persoonlijke betekenis
Voor mij persoonlijk is de milde variant van het ‘messias-complex’ een fenomeen, dat ‘je denkt dat alles van jou afhangt’. Zonder jouw onmisbare inbreng zal het opgebouwde instorten als een kaartenhuis. Dus zonder jou inzet is de organisatie, gemeenschap, noem het maar op ten dode opgeschreven.

En dat is een leugen.

Want iedereen is vervangbaar. Zelf de beste leiders worden vervangen, de grootste koninkrijken vallen en de klok tikt door. Beroemdheden komen en gaan, organisaties worden opgericht (the ocean cleanup), wankelen (Tesla) en sommigen vallen om (V&D) maar het leven gaat door en we zoeken ergens anders ons heil.

Eigen ervaring
Ook op kleine schaal, binnen je eigen onderneming, stichting of vereniging kan je denken dat je onmisbaar bent. En dat is logisch en vooral niets mis mee. Maar weet dat je veel uit handen kan geven en dat anderen het beter kunnen doen dan jij. Persoonlijk heb ik in Albanië veel opgebouwd, samen met mijn Albanese collega’s. Als plannetjes maker én uitvoerder was ik een stuwende factor. Bij mijn vertrek heb ik zoveel mogelijk werk overgedragen in de hoop op vervolg, beseffende dat het niet van mij af hangt. Tegelijkertijd ben ik benieuwd hoe de projecten en stichting verder vervolg krijgt, mede omdat er minder werkcapaciteit is. Ik realiseerde me met mijn vertrek zowel uit Nederland als uit Albanië dat het ‘de kunst van loslaten’ is. Letterlijk en figuurlijk.

Geestelijk
Loslaten is vaak lastig. Gelukkig mogen we zaken loslaten en in Gods handen geven en daarmee aan Hem toevertrouwen. Hij weet het zoveel beter. Wij zijn maar beperkt. Dat geeft werkelijk lucht en ruimte. Dat is goed om te weten, maar ook om te doen, juist als je last hebt van een (mild) messias complex.

Meer? Lees de los laat / groei tips voor ondernemers

photo credits by pixabay.com