Aanstaande zondag mag ik voor het eerst spreken in een gemeente in Vlaardingen. Ik ken de kerk niet, het publiek niet en via via hebben ze mij benaderd om te spreken. Een mooie uitdaging, maar ook wel weer een beetje spannend, de eerste keer.

Persoonlijk vind ik het waardevol om te inspireren. Om ontdekkingen te delen, om avonturen te beleven. Om te voelen dat ik leef. Dat heb ik in de aanloop al beleeft; Wat mag ik zeggen? Hoe zal ik het verpakken? Treft het doel? Kan het beter / visueler / grappiger?

Het thema van de dienst ligt nog vers in het geheugen en is ‘zending’. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een korte passage waarin Jezus zelf de blijde boodschap doet:

Bij het aanbreken van de dag vertrok hij en ging naar een eenzame plaats. De mensen gingen hem zoeken, en toen ze hem gevonden hadden probeerden ze hem ervan te weerhouden bij hen weg te gaan. Maar hij zei tegen hen: ‘Ook in de andere steden moet ik het goede nieuws over het koninkrijk van God brengen, want daarvoor ben ik gezonden.’ En hij maakte dat goede nieuws bekend in de synagogen van Judea. (Lucas 4:42-44)

Ik heb m’n preek / praatje / toespraak uitgewerkt in zeven actie punten. Tipje van de sluier:

  • pak je rust
  • blijf in balans
  • klamp Jezus aan
  • kopieer Jezus
  • wees een mensenmens
  • anticipeer
  • ga

Mijn verlangen is dat God door mij heen mag werken om het 2000 jaar ‘oude boek’ weer verfrissend mag zijn voor veel toehoorders.