Afgelopen zondag ging de preek over ‘zorg voor de natuur’. Op een verfrissende manier legde hij de voorganger uit, dat op bladzijde een van de bijbel het al gaat om zorg voor ‘de hof’.

Het was voor mij (en voor de spreker) de eerste keer een kerkdienst met dit thema. Natuurlijk doen we recht en gerechtigheid met name om mensen te helpen en vertellen hen over Jezus, maar ‘je naaste helpen’ is net zo belangrijk als recht doen aan de schepping.

De spreker werd een tijdje geleden stilgezet bij de cover van de ‘national geographic’, daarop was de het bekende puntje van de ijsberg te zien in helder water met zonnestralen. Als je goed keek zag je dat het geen ijsberg was, maar een zwevend plastic zakje dat in de oceaan dreef. De titel was, ‘Planet or plastic?’

Het einde van de preek gaf hij een suggestie voor een Max Havelaar koffie en thee die we met elkaar drinken en dat we als gemeente hier nog een mooie invulling aankunnen geven. Mijn radaren gingen draaien en bedacht dat we een ‘groene VEG kerk’ kunnen worden. Dat gaat verder dan zonnepanelen en fairtrade koffie en thee, maar ook een kledingruilfestijn, afval rapen op oud & nieuw of met de opschoondag of …. Ik werd geïnspireerd, blij en enthousiast.

Tegelijkertijd weet ik dat het in Nederland puik is geregeld (ook al verkopen / verschepen / dumpen) we ons afval naar andere landen. We doen het wel gesorteerd. Tegelijkertijd denk ik aan de letterlijke afvalstroom in Albanie. De rivier is daar de vuilnisophaalwagen. De plastic tasjes groeien aan de bomen, zodat je ziet hoe hoog het rivierwater stond. En dan heb ik het nog maar niet over Azie waar ze er ook behoorlijk wat van kunnen, met Coca-Cola als hoofdsponsor.

Het is onze christenplicht om goed voor de aarde te zorgen, maar hoe ver moet je daarin gaan?! Geen plastic verpakkingen meer kopen (trendy volgens mij in NL) of verder gaan; Auto delen, of geen auto, niet meer vliegen, geen trekkertrek of formule1 met al die uitlaatgassen, geboortebeperking (zeer effectief), alleen streek-, seizoens groente eten of wonen in een duurzaam (tiny)house…

Al deze mooie groene initiatieven voor de natuur / schepping zijn waardevol. Tegelijkertijd weet ik ook dat de aarde zal vergaan. Al is het niet van de afval, dan wel van de rottigheden die we als mensen aan doen. Raak niet ontmoedigd en begin gewoon bij je eigen deur.