Onze vrienden Maarten & Janine Verhoef hebben we onlangs opgezocht in Griekenland. Onlangs openden ze een stroopwafelwinkel en helpen mensen die eenzaam zijn zoals gevangenen, daklozen en alleengaanden. Ze hebben echter een financieel tekort door een overheids aanslag.

We kennen hun gezin met vier kinderen  Sinds ze in Griekenland wonen en hebben hen verschillende keren bezocht. Ze zijn harde werkers en willen juist in Griekenland het goede nieuws van het evangelie brengen. Dat is hard nodig want de schatting is dat er 10.000 mensen een levende relatie met Jezus hebben op een inwoneraantal van ruim tien miljoen.

Midden in de economische crisis en aan het begin van de grote vluchtelingenstroom emigreerden ze in 2015. En hoewel niet gepland stak Maarten meteen de handen uit de mouwen. Helpen. Van distributie van kleding en dekens naar het koken voor 5000 man per keer.

In 2016 besloten Maarten en Jeanine hun hulpverlening wat meer te gaan stoomlijnen en werd er een stichting in het leven geroepen, Stichting Apostopoulos. De stichting heeft als doel om mensen die ‘vast zitten’ een helpende hand te reiken: kwetsbare vluchtelingen die niet verder kunnen reizen, gevangenen, eenzame mensen en zwervers die verbannen zijn. Kinderen die in kindertehuizen wonen, op afgesloten terreinen achter hekken.

Om dit allemaal te kunnen bekostigen – distributie, benzine, portokosten, voedsel voor daklozen en zwervers – zijn Maarten en Jeanine afhankelijk van hun eigen, bescheiden beurs en van giften. En hoewel stichting geen winstoogmerk heeft besloot de Griekse belastingdienst ze een soort eigendomsbelasting op te leggen. Voor de afgelopen twee jaar en het jaar 2018 bij elkaar komt dat neer op zo’n slordige 2400 euro.

Hoewel deze familie duidelijk hun hart op de juiste plek hebben zitten kunnen ze niet van lucht leven. Wat zou het een zonde zijn als hun stichting zou ophouden te bestaan. Er zijn al zoveel mensen door ze geholpen en nog zoveel meer mensen kunnen hun hulp wel gebruiken. Maar zelf kunnen ze nu ook wel wat – financiele – ondersteuning gebruiken. Vandaar dat er een crowdfundingsactie op is gezet.

Wij ondersteunen hen maandelijks. Ze hebben veel tegenslagen gehad in de afgelopen jaren, maar gun hun een financiële bemoediging! En als je een keer in de buurt bent van Thessaloniki , scoor dan ook meteen een lekkere stroopwafel.