Mijn top 10 tips om te ontspullen:

  1. Zet een krat, doos of kist klaar waar je tijdens het ontspullen overbodige meuk in kwijt kunt: je wegdoe-doos. Vrienden en familie die langs komen kunnen er eens in snuffelen.
  2. Bedenk welke dingen je wilt verkopen of weggeven, welke naar de kringloop kunnen en welke naar de recycling moeten.
  3. Maak ontspullen een vast onderdeel van je maand voor de verhuizing. Als je elke dag ballast overboord gooit, maak je snel vooruitgang. In een heleboel kleine stappen kun je alles voor elkaar krijgen.
  4. Haal alle spullen uit je keukenlade en leg ze op het aanrecht. Stop nu alleen de keukengerei terug in de lade die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Breng de rest naar je wegdoe-doos, doe hetzelfde met badkamerkastje.
  5. Kom je tijdens het ontspullen afval tegen of dingen die niemand meer wil hebben? Gooi ze dan meteen weg, liefst in de juiste bak. Het is verleidelijk om alles bij het grofvuil te mieteren. Maar juist tijdens het ontspullen loont het om even de moeite nemen om te recyclen, omdat je zoveel spullen wegbrengt.
  6. Verzamel al je boeken op één plek en sorteer ze kritisch. Vraag jezelf af: ”bewaar ik dit boek omdat ik vind dat ik het moet lezen?” – zo ja, doe het weg. Laat die ballast los. Je moet niets, maak jezelf lekker vrij van die verwachtingen!
  7. Ga aan de slag met je voorraadkast. Haal alles eruit, maak de kast schoon en plaats enkel de producten terug die nog goed zijn en die je daadwerkelijk gaat eten. Zet dubbele producten naast elkaar, zodat je direct ziet hoeveel pakken pasta je al hebt, zodat je er niet nóg meer gaat kopen.
  8. Bewaar je die flippo verzameling omdat je er zo blij van wordt, of omdat je het zonde vindt van de tijd die je er vroeger in hebt gestoken als je hem zou ontspullen? Hetzelfde geldt voor andere verzamelingen. Verzamelen kan leuk zijn – een verzameling bewaren is veel minder leuk. Ontspullen die hap. Laat het verleden los en maak ruimte voor de toekomst!
  9. om je spullen tegen die echt een emotionele lading hebben? Verzamel die dan in een speciale doos, en bewaar deze voor later. Hoe beter je wordt in ontspullen, des te makkelijker het wordt.
  10. Besef dat het loslaten van spullen niet hetzelfde is als het loslaten van herinneringen. Maak foto’s tijdens het ontspullen, dan kun je altijd nog de herinneringen ophalen als je wilt

Een elfde tip die ik tegenkwam was om de voordelen van het ontspullen eens op te schrijven. Die tip bewaar ik mooi voor een latere blog…