Laatst had ik een leuke discussie met mijn schoonzus over de opvoeding van haar tienerkinderen, hun scherm-gedrag en de impact van social media op hun levens. Ze heeft twee dochters die dit jaar eindexamen doen en al pratende werd ik wijzer

Wat ik me herinnerde van het gesprek was dat we met elkaar een wereld creëren die met name ‘leuk’ moet zijn. ‘Liken’, in het Nederlands ‘Leuk zijn’, is zelfs verslavend geworden via de social media kanalen. Het gaat om gezien worden en hoe je zo leuk mogelijk op de foto komt. Maar is dit de echte wereld, waarin we leven? Of is dit eenzijdig omdat we verdrietige, boze dingen minder laten zien?

Shotje dopamine
We zien de jeugd om ons heen vaak de ‘Facebook/instagram-pose’ aannemen en vooral een leuke foto maken. Daarna is het weer gewoon en dan het fotootje uploaden en reacties en likes innen. Het schijnt dat de ‘hang naar complimenten’ verslavend werkt en lijkt op een gokverslaving. In beide situaties maakt je lichaam ‘dopamine’ aan volgens dit artikel, waardoor je je even lekker voelt. Maar net als veel verslavingen, krijg je slechts kort een goed gevoel en keer je daarna terug in je oude (nare) situatie.

Bedrog
Tegelijkertijd is het (online) bekijken van andermans ‘perfecte wereld’ bedrog. Je kunt in een prachtig huis wonen, maar je ouders zijn gescheiden. Je kun naar een festival gaan, maar je alleen voelen. Wat beelden zeggen, is niet de hele waarheid. Beelden zijn selectief. Maar (onder)bewust maakt het je jaloers, of denk je: ‘dat wil ik ook’. We voelen ons immers gelukkiger als we iets meer dan de buurman of buurvrouw hebben, toch?

Vergelijken = dodelijk
We kijken vaak naar wat anderen doen. En dat beïnvloed ons denken, handelen en verlangen. Dit artikel is een pleidooi dat we wat minder gaan vergelijken met wat anderen al dan niet presteren. Want vergelijken is ‘dodelijk’. Waarom moet je zien, kunnen of liken wat een ander doet, het kost je veel negatieve energie en levert weinig op. Deel niet (automatisch) alles, wat je doet, ziet of voelt. Dat we genieten van het gewone, dat we sterker worden door verdriet / lijden en dankbaar en tevreden zijn (voor wat God aan ons geeft). Ik geloof dat dit ons weerbaarder maakt en dat jij en ik mooier in het leven staan.

Meer hierover? Bekijk het filmpje of lees dit artikel psychiater Dirk de Wachter. Doe er je voordeel mee! Of bekijk het 3lab artikel van de NOS