Vanwege de hevige regenval van afgelopen dagen is er heel veel neerslag gevallen. Het grootste meer van de Balkan is vol en de rivieren stromen over. Vandaag was een natte sneeuwdag en we kijken door de mistvlagen uit op witte bergen. 

Vandaag was ik in Fshat i ri. Een dorpje waar we een gezin ondersteunen met ons voedselprogramma. Vandaag werd ik vergezeld door de Drentse John en Be, die speciaal voor deze gelegenheid kinderspeelgoed en kleding hadden meegenomen met de auto.

Samen toerden we naar de plaats toe, maar het laatste einde werden we vervoerd door een hoge legertruck (zie het filmpje) die zich een weg door het water waadde. Op sommige punten 70 cm diep. Aangekomen werden we hartelijk ontvangen door het gezin. Alle zes de kinderen waren thuis, want de school stond onder water…

We konden fruit, speelgoed, kleding en het maandelijkse voedselpakket uitdelen. Het echtpaar ging nog met ons mee op de terugweg om nog wat inkopen te doen en konden wij hen helpen om de spullen te vervoeren. Zij hebben het geluk iets hoger op de berg te wonen, dus geen wateroverlast binnen. Dat komt mede door de gelegde waterafvoer om het huis, die goed werkte!

De komende week gaat het nog verder regenen. Het meer van Shkodër staat erg hoog, net als de rivieren. In de winter van 2010-2011 ging het mis toen extreme regenval in combinatie met verkeerd beheer van de stuwmeren een watersnoodramp veroorzaakte. Met behulp van Stichting GAiN hebben we toen een vrachtwagen met hulpgoederen kunnen sturen. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of en hoe we kunnen helpen met soep bijvoorbeeld.