Ellie Lust kwam naar Albanie en draaide een aantal dagen mee met verschillende politiekorpsen. In haar programma liet ze zien hoe de Albanese politie opereert, wat een mooie inkijk opleverde.

Zo liep ze mee met de grenspolitie met Kosovo, deed mee met een oefening van de speciale rinea-forces en hield een snelweg verkeerscontrole. Tenslotte probeerde ze het verkeer in Tirana in goede banen te leiden.

Aan de andere kant ervaren we hoe de politie hier werkelijk dingen regelt. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik werd ingehaald op een doorgetrokken streep en de bestuurder vervolgens het stopteken van de politie negeerde. Hij reed te hard en kon niet worden aangehouden. Eerst moet de politie een waarschuwing geven voordat ze een boete kunnen uitdelen.

Parkeren op fietspaden en en zebra’s is favoriete parkeerlocaties en heel irritant voor de doorstroom van fietsers. De boetes voor verkeerd parkeren zijn een schijntje als je het vergelijkt met de waarde van de auto’s. Je raakt er weinig automobilisten in hun portemonnee. Een foutparkeerboete is 1000 lek = 7 euro, en als je op tijd betaald krijg je 15 procent korting.

De vraag van dure auto’s werd niet beantwoord door de Albanese politie agenten, maar er rijden hier dure auto’s rond. Regelmatig is er een link met criminaliteit, diefstal, drugs of mensenhandel. Ze zijn hier trouwens kampioen in het terugdraaien van de kilometers van een ingevoerde auto.

Bekijk de het 45 minuten programma via npo.nl. Zelf konden we het programma eerst niet bekijken vanwege de landen beperking, maar via een tip konden we het toch zien.