Het nieuwe kabinet wil van het gas af. Gas wordt duurder en elektriciteit wordt goedkoper. Een goede zaak voor Groningen en het scheelt op lange termijn in de portemonnee, denk ik.

Wij wonen in land waar zeer weinig gasaansluitingen zijn, zo ook ons huis. Warm water krijgen we via een zonneboiler in de badkamer en de verwarming is elektrisch of via een houtkachel. Koken doen we op LPG. De gasfles vullen we een keer in de vier/vijf maanden bij, bij het tankstation. Kosten 15 euro.

In Nederland betaalden we 30 euro per maand ongeveer aan gas, mede door de houtkachel. De helft voor het abonnement, de andere helft voor de afname van het gas. In de toekomst zou ik wel zonder gas willen leven. De houtkachel aansluiten op het CV-systeem, met eventueel een warmtereservoir ter opslag. Een boiler voor de douche en elektrisch koken of op LPG.

Ik dacht dat ik de investeringen snel had terugverdiend, totdat je de kleine lettertjes leest en het rond de 600 euro kost om daadwerkelijk je gas af te sluiten bij de netbeheerder. Dat zou makkelijker moeten kunnen met het verzegelen van de gaskraan en dan lage maandelijkse kosten in rekening brengen. Maar dat is wellicht nog een brug te ver voor nu…

Lees op NOS over het gas-overstap nieuws of een forum over het afsluiten van het gas.