De buren zitten gezellig buiten bij een vuurtje. Omdat het sinterklaas avond is draait er iemand aan het spit. Ze hebben vanmiddag in de tuin twee geitjes geslacht en gaan die samen lekker oppeuzelen.

Sint Nicolas, Sint Kolla (shen Kollit) of Sint Antoni vieren de katholieke Albanezen door een dier te slachten en op te eten. Als ik me goed heb geinformeerd neemt het bloed van het geslachte dier de zonden van het afgelopen jaar weg. En dit is als een offer voor Sint Nicolas die in de hemel een goede relatie heeft met Jezus.

Dus morgen, op 6 december, worden we niet meer wakker door gekuukel of gemekker. De buren kochten de dieren rondom de kathedraal bij ons in de buurt. De spontane veemarkt met kleinvee is nu uitverkocht. Vandaag en morgen zijn er nog speciale katholieke diensten. Ook sturen mensen elkaar via de app en social media een soort van speciale Sint-gelukswensen door, zoals de afbeelding hiernaast.

Enfin, wij vieren vanavond de Nederlandse Sint Nicolas traditie, de Turkse Bisschop die naastenliefde betoonde aan een arm man en zijn drie dochters. Daardoor werden de meisjes niet als slaaf verkocht. Natuurlijk wensen we iedereen een ‘heerlijk avondje’.