Vandaag is het de Albanese ‘indepence day’. Onafhankelijkheidsdag oftewel ‘Dita e Pavarësisë’, wordt gevierd 28 november, ook bekend als ‘Dag van de Vlag’. Het is een soort van Koningsdag in Albanie. Veel mensen zijn vrij en de scholen zijn dicht. In het centrum zijn wat feestelijke activiteiten en s’ avonds vuurwerk.
28 november is gekozen ter herinnering aan twee historische momenten in 1912. Op 28 november 1912 verklaarde Albanië zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk en toen werd ook voor het eerst de huidige Albanese vlag gehesen. De tweekoppige zwarte adelaar op een rode achtergrond.
Morgen, 29 november is het Bevrijdingsdag, in het Albanees ‘Dita e Çlirimit’. Vooral dankzij hun fysieke isolatie en eigen taal heeft het Albanese volk gedurende 2000 jaar assimilatie kunnen weerstaan. Na meer dan 400 jaar Ottomaans bewind riep, tijdens de eerste Balkanoorlog, het Albanees Nationaal Congres op 28 november 1912 de onafhankelijkheid uit. Maar na 1914 werd Albanië vervolgens weer bezet door verschillende mogendheden.
Albanezen houden van traditioneel dansen, met veel muziekinvloeden vanuit Turkije. Tegenwoordig is er ook een hip lied met als titel Rood en zwart, ‘Kuq e zi’. Het heeft wel een leuke beat en melodie. Zelf hebben we geen vrij, we volgen meer de Nederlandse schoolvakanties, maar zijn daarin flexibel met het thuisonderwijs.
https://www.youtube.com/watch?v=7s8pMXrNDtY