Vanaf deze week werk ik als timmerman bij de UP social coffee locatie. Begin oktober vond ik een geschikte locatie en binnenkort krijgen we de sleutel. Op de eerste verdieping heb ik een podium gebouwd van 2 bij 10 meter, deels permanent en deels verplaatsbaar.

Het podium heeft een warme uitstraling door het gebruik van OSB-plaatmateriaal, afkomstig uit Nederland via een gift van Hoop voor Albanie. Op de begane grond leggen we 20 m2 op de grond en wordt er een podium van 60 meter gebouwd op 15 cm hoogte. Vandaag hebben we de skeletten beneden gelegd.

De bouwwerkzaamheden, vergelijk ik wel eens met puzzelen voor volwassenen. Timmeren is vooral rekenen en vaak is het een creatief proces. Op welke manier, verlies je het minste materiaal en benut je het effectiefste. Ook moet ik rekening houden met at extra ruimte zodat het hout wat ruimte heeft om te werken in verband met warmte en kou. De balken zijn vaak niet droog en lang niet altijd recht of even hoog. Gelukkig bieden mijn gereedschappen veel hulp bij deze klus.

Soms wordt ik wel eens pissig tijdens het werk. Vandaag was een arbeider die de kieren naast de ramen ging bijwerken. Je kitvinger veeg je af aan de muur naast het raam Als je verft, verf je ook de muur een stukje mee. Ongelofelijk. Ik ben geen professional, maar ik kan het vele malen beter. Ik kon het niet nalaten wat tegen deze man er wat van te zeggen.

Je kunt ‘UP social coffee’ volgen op Facebook en Instagram.