Gisteren bereikte we samen ons koperen huwelijk en vierden we dat we (alweer) 12,5 jaar getrouwd zijn. We zijn blij met deze mijlpaal en vierden het met een diner met Albanese vrienden en andere zendelingen.

Tijdens het diner heb ik gespeecht in het Albanees (en ik kreeg het er warm van) en een placemat met wat wistjedatjes over onze huwelijksdag. Het was erg waardevol om deze mijlpaal zo te vieren met geliefde mensen om je heen. Mijn tante verwoorde haar felicitatie krachtig:

‘Ik hoop dat het gezellig zal zijn, ook al vier je het nu niet met je vleselijke familie maar met je geestelijke familie…’

Hieronder de speech:

Veel mensen keken ons raar aan toen we zeiden dat we 12,5 jaar huwelijk gingen vieren. Vieren jullie het huwelijk elk half jaar dan?! Nee,elke dag! 12,5 jaar is een Nederlandse huwelijks traditie, het is de helft van de helft van 50 jaar. We vinden het daarnaast ook belangrijk om een huwelijksfeest te vieren, samen met mensen die we liefhebben om ons heen. Geen familie dit keer, maar jullie!

Ik wil allereerst Francien bedanken voor de ondersteuning die ze mij biedt. Zij geeft mij ruimte om mijn werk te doen en ik waardeer heel erg wie je bent en wat je betekent voor het gezin. Ik hou van je!

Ik ben trots op onze vier zonen. Ze doen het goed op de Nederlandse thuisschool van juf mama. De broers zijn voor het merendeel elkaars beste vrienden en kunnen zichzelf goed vermaken. Ik hou van jullie.

We zijn dankbaar voor de periode in Shkodër en voor de hulp die we van veel kanten van jullie krijgen op verschillende manieren. Werken, vertalen, cultuur interpretatie of samen ontspannen. We zijn blij dat jullie ons ondersteunen en helpen in het werk wat we hier mogen doen.

Werken in een andere cultuur, maakt dat je zelf je eigen waarden en normen herwaardeerd. Een van de gezegdes is, “Alleen kom je ver, maar samen kom je verder”. Dat geldt bij het samenwerken met verschillende culturen, kerken en organisaties, maar bovenal in het huwelijk.

En in een huwelijk moet je aan de bak. In onze familie zagen we een huwelijk sneuvelen, nu ruim een jaar geleden. Dat heeft een behoorlijke impact op de familie gehad. En we beseften dat als je getrouwd bent dat alles automatisch gaat. Sterker nog; Het investeren in je huwelijk is prioriteit nummer 1. Dat doen wij ‘s avonds door een blokje om te gaan met elkaar en de dag te bespreken of op zaterdag samen, zonder kinderen, een cappuccino te drinken. Gods liefde is voor elkaar, maar niet om te houden, maar om uit te delen aan mensen om je heen.

Soms is er tegenslag, omdat de duivel ook niet stilzit en de zegen wil roven van werk, of van je huwelijksleven. Twee weken geleden ben ik mijn portefeuille verloren tijdens het uitdelen van voedselpakketten. Daarin zat veel geld en ik baalde stevig. Ik wilde zelfs dit diner alleen als gezin doen, zodat we het geld konden uitsparen. Toch hebben we het niet gedaan, omdat we God dankbaar zijn. Voor de tijd samen als echtpaar en als gezin en we houden van een feestje.

Vanuit die dankbaarheid bieden we jullie dit diner samen aan. Geniet van het eten, de gesprekken, als je een partner hebt van hem of haar en geef God alle eer. Hij is het die ons heeft gezegend met mooie mensen zoals jullie om ons heen.

Zoti ju bekofte.


Fjalim 12.5 vjet martese, Une do te ndaj dicka me ju.

Shumë njerëz dukeshin të çuditur kur ne i thamë se po festonim dymbedhjet e gjysem  vjet martesë. Ata më pyetën: “A e festoni martesën çdo gjysëm viti atëherë?!” pergjigja është: “Jo, ne e festojmë çdo ditë!” Dymbedhjet vjet e gjysem është një traditë Holandeze e martesës. Eshtë gjysma e gjysmës së pesëdhjetë (50) viteve. Ne gjithashtu e konsiderojmë të rëndësishme për të festuar një martesë së bashku me njerëzit që ne duam. Tani, ne nuk kemi familjet tona këtu, por ju, miqtë tonë!

Para së gjithash, do të doja të falënderoja Francien për mbështetjen që më ofron. Ajo më jep hapësirë ​​për të bërë punën time dhe unë me të vërtetë e vlerësoj se kush është ajo për mua dhe çka do të thotë për familjen. Te dua zemra ime!

Jam krenar për katër djemtë tanë. Ata janë duke ecur mirë në shkollën Hollandeze në shtëpi me mamanë mësuese. Vëllezërit janë pjesa më e madhe e miqve më të mirë të njëri-tjetrit dhe mund të kënaqen shumë. Shumë respekt për ty.

Jemi mirënjohës për ju miq, për periudhën në Shkodër dhe për ndihmën që marrim nga shumë drejtime dhe në shumë mënyra nga ju. Për shembull: Punë, përkthim, interpretim i kulturës ose pushimin së bashku. Jemi të gëzuar për ndihmën tuaj në punën që ne bëjmë.

Nje parim shumë i rëndësishëm për mua është: “Nëse ti ecën vetëm, ti do të shkosh larg, por nëse ti ecën me të tjerët, ti do të shkosh më larg.”. Kjo vlen për të punuar me kultura, kisha dhe organizata të ndryshme, por sidomos në martesë.

Martesë është aktive dhe duhet te impenjohemi. Brenda familjes tonë në Hollandë, ne kishim një divorc para një viti. Ky devorc ka pasur një ndikim të madh per ne. Ne kuptuam me shumë që në martese jo çdo gjë shkon mirë automatikisht. Në fakt, investimi në martesën tuaj ka prioritetin numer nje. Përshembull: Një shëtitje jashtë në darkë duke diskutuar, ose një kapuçino të shtunën së bashku pa fëmijë.

Dashuria e Perëndisë na është dhënë për njëri-tjetrin, jo për ta mbajtur për vete, por për ta ndarë me te afermin tonë. Ndonjëherë ka pengesa, sepse djalli nuk fle dhe nuk është pasiv. Djalli do që të vjedhë bekimin e punës tonë ose të jetës tonë martesore. Dy javë më parë, kam humbur portofolin tim gjatë shpërndarjes së paketave ushqimore. Kam pasur shumë para në të, dhe unë jam mërzitur shumë. Unë nuk desha të bëja edhe këtë darkë me miqtë, por vetëm me familjen, kështu që të mund të kurseja paratë. Megjithatë, nuk e bëmë këtë, sepse i jemi mirënjohës Perëndisë për kohën së bashku si familje edhe me miqtë. Dhe ne pelqejmë shumë festat.

Nga kjo mirënjohje, ju ofrojmë këtë darkë së bashku. Kënaquni me ushqimin dhe bisedat, dhe nëse keni një partner kënaquni me njëri tjetrin dhe jepni Perëndisë gjithë lavdinë. Zoti na ka bekuar me njerëz të këndshëm si ju rreth nesh.

Zoti ju bekoftë!

de placemat die ik maakte voor de gasten