Tijdens ons bezoek vorige week was het nog heerlijk weer met temperaturen van rond de 25 graden. Nu is het nog net boven de 20, maar ’s nachts daalt het al weer. Vandaag hebben we voor het eerst ons elektrisch kacheltje aangemaakt, slapen we met pyjama’s aan en zijn de winterkleren weer uitgezocht. Gisteren, 28 oktober, ging de houtkachel eventjes voor het eerst ’s avonds aan.

Begin juli heb ik al een vrachtwagen (7 m3) met eikenhout besteld. Ik heb in de zomerhitte het hout het met de hand allemaal gekloofd, totdat het handvat mijn bijl het begaf. Toen heeft het maanden in de zon gedroogd en nu ligt het in de kelder verder te drogen.

Het is vaak weer romantisch als het kacheltje aangaat. Het is voor ons een klein stukje geluk op de aarde. Het geeft gezelligheid en warmte. Natuurlijk is de sjeu er na een week af als je ’s ochtends vroeg je bed uit moet om de kachel aan te maken en telkens weer hout naar boven mag transporteren. Maar goed, we zijn blij dat we geen kou hoeven te lijden.

Want afgelopen week was ik in een betonnen huisje, midden in de stad. De vier bewoners, deelden 20 m2 samen, maar hadden amper stromend water, af en toe elektra en geen kachel. GEEN KACHEL. In de winter liepen ze als mechelin mannetjes door het huis… Binnenkort meer over dit gezin.