In ‘onze hof’ staan verschillende bomen, waaronder twee granaatappelbomen. In deze weken zijn de granaatappelen rijp en de afgelopen tijd heb ik wat in de bomen geklommen, met enkele schrammen van de stekeltakken als resultaat, samen met emmers rode granaatappels. In deze blog meer info over de granaatappel.

Familiewapen
Toen we vorig jaar ontdekten dat deze boom granaatappels als vruchten gaf, wisten we niet meer dan dat de granaatappel in ons familiewapen voorkwam. Inmiddels weet ik dat het heerlijk smaakt, het een koningsvrucht is vanwege het kroontje aan de bovenkant. De g-ppel staat symbool voor vruchtbaarheid vanwege de vele zaden.

Superfood
In deze tijd wordt de granaatappel ook wel een ‘superfood’ genoemd. Dat komt omdat de boordevol vitamine C, kalium en antioxidanten zitten. Die ingrediënten zijn weer goed voor een ontstekingsremmende werking, zorgen voor een lagere bloeddruk, de antioxidanten zouden preventief werken tegen kanker en het verminderd een kans op hart- en vaatziekten.

Bijbel
In de Bijbel komt de granaatappel verschillende keren voor. Volgens de Statenvertaling wordt granaatappel 6 keer genoemd en granaatappelen 22 keer. In het liefdesboek Hooglied komen we de granaatappel een aantal keer tegen: “Uw wangen zijn als een stuk van een granaatappel tussen uw vlechten.” Hooglied 6:7. Ook de slaap wordt vergeleken met de koningsvrucht.

Sap
Zelf hebben we inmiddels de helft geoogst. We hebben veel vruchten weggegeven, want het fruit is populair onder onder vrienden die ze ‘shega’ noemen. Gisteren heb ik de appels geperst op de sinaasappelpers. Het gefilterde sap dronk ik, maar had een wat bittere afdronk. Dat komt doordat ik de vliesjes die de besjeskamers scheiden, meeperste. Onze kinderen vinden de vrucht ook erg lekker en het is een leuke bezigheid om de appel te ontpitten.

Proberen
Ook eens proberen?! Koop er eentje in de supermarkt. Ga met een aardappelschilmesje een halve cm in de appel en breek em daarna open. De rode besjes kun je lospeuteren en met zaadje en al opeten. Is dit voor jou nieuw, ik ben benieuwd na je smaakervaring!