Onlangs las ik een steengoed artikel over de bijzonder belangrijke rol die vaders hebben bij de opvoeding van hun kinderen. Heel veel problemen liggen ten grondslag aan een opvoeding zonder een goed vaderfiguur in hun leven. Vaders die afwezig zijn, of een verkeerd voorbeeld geven is zeer destructief voor opgroeiende kinderen.

En het probleem wordt alleen maar groter. “Theodore Dalrymple schreef onlangs over Britse kinderen:

Er zijn er meer met een televisie op de kamer dan met een vader in huis. Dat is niet bevorderlijk voor een veilige hechting.

Mensen kiezen steeds meer voor zichzelf, de 50+ datingmarkt in booming en het JOLO-princiepe viert hoogtij. Het artikel verwoord het zo:

Heel veel mensen denken echter helemaal niet zo goed na over hun relatie, scheiden en over het effect op hun kinderen. Een Marokkaanse vriend zegt het zo: ‘Ze zat te zeuren over de vakantie. Ik heb daar helemaal geen zin in. Ik wil geen problemen aan mijn hoofd. Ik ben liever alleen. Nee, mijn zoontje vindt het niet erg hoor, denk ik. Hij komt elk weekend op bezoek.’ In Marokko, onder druk van de familie, en zonder uitkeringen, zouden ze er eerst alles aan gedaan moeten hebben om er samen uit te komen. Hier in Nederland bemoeit niemand zich met hen en is het heel eenvoudig om meteen de handdoek in de ring te gooien.

Scheiden lange termijn gevolgen
Het Nederlands Jeugd Instituut heeft verschillende onderzoeken hierover samengevat. Wat blijkt: ‘scheiding leidt op langere termijn tot een lager opleidingsniveau, minder inkomen, een groter risico op depressie, een groter risico op alcohol- en drugsgebruik en een zwakkere band met de ouders. Daar zijn deels materiële oorzaken voor, zoals de financiële problemen die ontstaan na een scheiding. Maar voor een groot deel gaat het om onzichtbare problemen, benadrukt Van der Valk. ‘Het heeft in de kern te maken met veiligheid, het opgroeien tot zelfstandig individu. Scheiding leidt vaak tot loyaliteitsproblemen en schuldgevoelens bij kinderen, met aanzienlijke langetermijngevolgen.’ Het CBS stelt: ‘De kans op scheiding is twee keer zo groot als een van beide partners gescheiden ouders heeft. De kans op scheiding is zelfs drie keer zo groot als beide partners gescheiden ouders hebben.’.

Afbrokkelen
Het huwelijk is de hoeksteen van de samenleving, maar brokkelt steeds meer af laten de statistieken zien: 1 op de 2 huwelijken loopt op een echtscheiding uit. In 50% van de huwelijken is een van de partners binnen 5 jaar ontrouw. Trouwen is achterhaald. Samenwonen is hip en dan kan je ook nog eens wisselen als je de ander zat bent. Maar God heeft het zo anders bedacht en voor ogen. Om mij heen zie ik huwelijken wankelen, mede omdat er geen aandacht is gegeven aan een goede voorbereiding op het samengaan of er als het huwelijk er is, partners in hun relaxfauteuil gaan zitten en dat er dan vanzelf huwelijksbarstjes komen die niet gerepareerd worden.

Het einde is nabij
Wat mij trof was de titel van het stuk, ‘het einde van het gezin’. Ik weet dat er veel relaties stuklopen, maar een einde, daar had ik nog niet over nagedacht en vond ik confronterend. Maar het klinkt wel logisch als je individualisme, jolo, vaderloze opvoeding en de groeiende stukgelopen relaties optelt. Dan is het einde inderdaad tastbaar en merkbaar.

Ik geloof in het huwelijk
Toch wil ik deze blog positief eindigen. Ik geloof in het statuut/verbond huwelijk. Zo heb ik het voorgeleefd gekregen, maar zo lees ik ook op de tweede bladzijde van de Bijbel: ‘Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot één vlees zijn.’ Het huwelijk betekent het loslaten van alle andere relaties, om je leven te richten op een ander individu, samen met God. Dat betekent dat je huwelijk met Gods steun en zegen extra sterk is. Gelukkig zijn er huwelijks (voorbereiding)s cursussen en liefdestaal-test  om je relatie fris en fruitig te houden. Een goed huwelijk geeft je leven glans en plezier en is een stevige uitvalsbasis, voor je partner, jezelf en je opgroeiende kinderen. En dat gun ik iedereen!

Lees het Groene Amsterdammer artikel (over armoede en scheiden), en de gevolgen van het ontbreken van een goed vaderfiguur. Afwezige vaders is een onderkend probleem (bij de overheid(sinstanties)).