Hoe zal ik deze blog beginnen? Woorden schieten tekort en er zijn teveel mooie herinneringen aan de EGH-jeugdgroep-GAiNreis die we tien dagen mochten begeleiden. Een poging…

De start
Midden op een tweedehands kleding markt begon het tiendaagse avontuur. Op zoek naar lintjes moesten de veertien deelnemers oppassen voor zakkenrollers… Daarna bezochten ze mensen uit het voedselprogramma en leerden via een foto-speurtocht Shkodër kennen.

De Albanese Alpen
Een ‘break in de week’ was een bezoek aan de Albanese alpen met de Albanese jeugdgroep Pulse. Hoe de twee groepen samen smolten, samen kilometers wandelende en hun levens deelden en ’s avonds bij het kampvuur liederen zongen. Tijdens de zondagdienst in de open lucht bezongen we in verschillende talen God grootheid.

Klussen
Er werd gestuckt en gesauzd bij familie Pjollaj, met betonnen kruiwagens gesjouwd bij familie Prendi, Quotes op bankjes geschilderd en een schommel voor de kinderen gemaakt. Stoelen werden afgeschuurd en van een nieuwe verflaag voorzien. Zelfs ’s nachts werd er doorgewerkt.

Sociaal
De groep at bij verschillende Albanese mensen via het Restaurant@home programma. Voedselpakketten werden uitgedeeld en voor verschillende gezinnen werd gebeden. Vijftig+ kinderen werden vermaakt via een kinderkamp-vierdaagse en lachten om ‘Clown Chiel’. Turkse koffie werd gedronken en levenservaringen werden uitgewisseld. Budget wat over was, zal worden besteed aan voedselpakketten.

Inspiratie
De sterrenhemel, waterval, meren en rivieren waren het decor voor ‘inspirational talks’ om te worden wie je bent. Om je positie als christen in te nemen in de samenleving en om de vliegen als een adelaar, zoals het boek beschreef ‘geboren om te vliegen‘ en uitgewerkt werd in smoups (small groups). Het magnifieke uitzicht vanaf het kasteel was decor voor gebed en we hoorden van de Heilige geest in de eeuwenoude kasteel-kerk-ruine, waar we zongen ‘Heer ik kom tot u’.

Avonturen
Zwemmen in ijskoud water in de blauwe lagoon, De natural-waterfall-massage of een ‘bommetje’ in de Prekal-kloof, fietsend door het drukke Shkoder-verkeer of langs het meer. Flaneren in de winkelstraat, of boogschieten, (te) lange wandelingen, het veranderde programma, verrassings-dank-je-wel party en diepe gesprekken bij kampvuur. Het waren onvergetelijke en onbetaalbare momenten voor de deelnemers.

Een bedank-appje
We belandden in een waterval van activiteiten, indrukken, culturen en contacten. We gingen kopje onder. Spannend en verfrissend, net als een duik in ‘blue eye’. Nogmaals dank voor al jullie inspanningen die dit mogelijk hebben gemaakt. Dank vooral aan Onze Vader die alles geleid heeft en ons beschermd heeft. Gods zegen voor jullie gezin en jullie leuke kinderen, in alles wat jullie doen!

Dagelijks blogten ze en vlogten ze over hun belevenissen. Terwijl hun wegen verder gaan in Nederland, gaan wij door, samen met de familie die op bezoek komt / is. Morgen een fotoverslag van de Houtense hulpreis…