Afgelopen weken ben ik bezig geweest met het maken van een schapenkrukje van gratis natuurlijke materialen. Het vereist een beetje creatief denken. Ook zo’n krukje maken, volg het stappenplan:

Vachtjes aan het drogen

Materialen:

 • schijf van een boomstam van 25 – 30 cm doorsnee, 5 cm dik.
 • rechte takken (zelf afpellen) (we hebben ze op het strand gevonden)
 • Schapenvacht (heb ik uit de container gevist)
 • spijkertjes met een grote kop
 • (plak)viltjes.

Gereedschap:

 • (afkort)zaag / kettingzaag voor de houten schijf
 • houtlijm / bijtel / vijl
 • groene zeep & sterke dierenkam
 • stanleymes
 • boormachine met vlinder van 20 – 30 mm.
 • schuifmaat
 • hamer

Stappenplan:
1. Schapenvacht wassen en schoonmaken. Maak de schapenvacht nat en sop em goed in, verwijder het vuil (knip het eruit) en kam het, doe dit verschillende keren in een badkuip / op een zeil buiten en laat em drogen (dat kan wel een paar dagen duren).

2. Boomstamplakje. Van een boomstam zaag je een slide af van vijf cm. Dit kan goed met een kettingzaag. Verwijder de schors met een bijtel. Teken op de onderkant een vierkant op voor de pootjes.

3. Pootjes. zaag van een tak met een diameter van 25 – 35 mm vier gelijke stukken en zaag ze een klein beetje schuin af. Zorg dat de pootjes even lang zijn.

4. Gaten voor pootjes. Meet met een schuifmaat de diameter van de pootjes en boor met een bijpassende vlinder vier gaten in de boomstam. Zorg ervoor dat je de gaatjes iets schuin boort zodat de pootjes iets uit kunnen staan.

5. Krukje maken. Nummer de gaten en de pootjes, zodat je weet welke poot in welk gat komt. Vijl de uiteinden nog eventueel iets bij en kijk hoe het staat. Zorg dat alle pootjes de grond raken en dat het krukje horizontaal staat. Gebruik hiervoor een waterpas ondergrond. Lijm de uiteinden in met houtlijm en druk het stevig vast. Als de pootjes met de lijm erin zitten, check je of de pootjes de grond raken en het krukje waterpas is. Je laat het nog een dag drogen.

6. Schapenvacht als zitting. Leg het schapenvachtje op z’n kop en het krukje op z’n kop er bovenop. Teken het af en zorg dat er 2 – 3 cm omheen zit. Snij je ronde met het stanleymes uit de  schapenvacht. Zorg dat je af en toe inkepingen maakt, zodat je de schapenvacht aan de rand van de houtschijf kan bevestigen. Je kan eventueel nog een vulling tussen de bovenkant van de het krukje doen en de onderkant van de schapenvacht, zorg er dan wel voor de de rand erom heen groter is. Span de schapenvacht op en timmer de vacht vast met spijkertjes met een grote kop aan de rand van de boomstam.

Deze stonden in een winkel te koop voor 25 euro.

7. Viltjes Als ‘finishing touch’ plak je de viltjes onder de pootjes. Zweeft er een pootje, dan kan je gerust een extra viltje eronder plakken zodat ie stabiel staat.

Geïnspireerd en heb je net zo’n krukje gemaakt?! Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat, laat het me weten