De definitie van een oertalent is: een aangeboren aanleg waardoor je bepaalde talenten en competenties makkelijker kunt ontwikkelen. Vaak gebeurt dit in de leeftijd tot zo’n twaalf jaar. Of je oertalent uit je kindertijd ook je uiteindelijke talent, beroep, hobby of competentie is geworden hangt onder andere af van: tienerjaren, bevestiging, familiepatronen en -verwachtingen, cultuur en tijdgeest.

En je oertalent kun je ontdekken via een test in 90 seconden

Vroeger klom ik veel in bomen, verhuisde ik veel en speelde ik heel veel buiten. Nu hou ik nog steeds van klimmen en buiten zijn en verhuizen vind ik leuk. Mijn oertalent is ‘Creëren’. Ik herken me in de uitleg die erbij staat:

Het oer-talent ‘Creëren’ betekent dat je geboren bent om iets nieuws te maken. Nieuwe combinaties, nieuwe ideeën, nieuwe vormen. Jij ziet waarschijnlijk sneller dan de meeste mensen om je heen hoe je zaken kunt vernieuwen, verbeteren. Als ‘Creëren’ je oertalent is zul je je ongelukkig voelen wanneer je niet (meer) uitgedaagd wordt om iets nieuws te maken. Steeds dezelfde dingen moeten maken of doen zal er voor zorgen dat je opbrandt of uitverveeld raakt. Je bent gemaakt voor het nieuwe, het onbekende en niet voor het al lang bestaande of bekende. Probeer in een functie of beroep te komen waarin je de vrijheid en de verantwoordelijkheid krijgt om nieuwe te ontwikkelen.

Twee keer heb ik meegemaakt in de dertien (!) jaren van mijn loopbaan dat ik in mijn werk niet voldoende mijn ideeën kwijt kan. Dan gaat het niet goed met mij. Kan ik dat juist wel, dan loop ik als een tierelier en ben ik je man. )osia heeft een hogere score dan ik bij creeeren, terwijl Fran(ien een uitlegger is. Niet gek als je voor de klas staat. Blijkbaar heeft zij ook haar oertalent aangewakkerd en haar beroep ervan gemaakt.

Het oertalent ‘Uitleggen’ betekent dat je op je plek bent voor een groep. Of dat nu een klas, een zaal toehoorders of een kerk is, je bent in je element wanneer je iets mag uitleggen. Je vindt meestal vanzelf de juiste woorden en je bent in staat om in te spelen op de groep die naar je luistert. Als ‘Uitleggen’ je oertalent is, dan zul je je ongelukkig gaan voelen wanneer je te vaak luisteraar moet zijn in je eigen werkgebied. Af en toe naar iemand anders luisteren is inspirerend, maar al snel zal je bloed gaan kriebelen om dingen je zelf hebt geleerd aan anderen over te dragen. Zorg dat je in een positie, functie of beroep terecht komt waarin je voor een groep mag staan. Dat is de plek waar jij hoort.

Reageer gerust om jou oertalent te delen met mij!