Zestien redenen waarom vuurwerk afgeschaft moet worden:

20161200-vuurwerk-verbod1. Vuurwerk is zwaar milieuvervuilend. Vuurwerk veroorzaakt fijnstof en laat zware metalen achter in de grond en in het water. Bij siervuurwerk komen zelfs nog meer schadelijke stoffen vrij dan bij knalvuurwerk.

2. Vuurwerk veroorzaakt dus luchtvervuiling (smog) en geeft vooral patiënten met ademhalingsmoeilijkheden (bijv. astma) veel extra hinder.

 1. Vuurwerk zorgt voor extra opwarming van de aarde, en dat gaat in tegen het onlangs in Parijs gesloten klimaatakkoord. Na ons de zondvloed?
 1. Vuurwerk betekent geld verbranden, maar geld stinkt nooit… Rond de vorige jaarwisseling heeft Nederland € 65.000.000,– besteed aan vuurwerk, dat is een luxe, dus misbaar artikel. De zogenaamde vermakelijkheidsbelasting erop kan drastisch worden verhoogd. Als het om winst gaat, wordt al gauw een oogje dichtgeknepen. Onderschat de machtige lobbyisten niet. In plaats van de vervuilers en vernielers draaien vooral toch de geen-vuurwerk-afstekende-belastingbetalers op voor de kostbare overlast.
 1. Vuurwerk laat veel restrommel achter. Jaarlijks belandt er alleen al in Nederland ca. 10,5 miljoen kilo voor het milieu schadelijke vuurwerkafval op straat. Voor deze enorme berg troep die na het afsteken achterblijft, boeten niet de vervuilende burgers, maar de gemeentereiniging, die opereert op onze belastingcenten.
 1. Vuurwerk kan verstoppingen opleveren. Irritant en kostbaar als vuurpijl restanten je dakgoot verstoppen.
 1. Vuurwerk veroorzaakt vaak lichamelijk letsel. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werden 574 vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp. Vijftien mensen zijn blind geworden aan één oog, 210 mensen hadden oogletsel. Op zich is dat niet zo’n punt, want een anti-vuurwerk-slogan luidt ‘als je je oog verknalt zoek je toch gewoon een ander uit’…
 1. Vuurwerk wordt te vaak illegaal verhandeld en onttrekt zich zo aan de veiligheidsmaatregelen. De politie heeft tot 31 dec. 2015 in Nederland 45.268 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen en vernietigd. Van de ruim 250 door de Inspectie Leefomgeving en transport onderzochte partijen vuurwerk van importeurs blijkt dat 25 procent niet aan de veiligheidseisen voldoet. Een kwart van het vuurwerkassortiment is dus echt een ‘verrassingspakket’…(Bericht van 23 dec. 2016)
 1. Vuurwerk gaat vaak gepaard met incidenten; bij de laatste jaarwisseling 7566 x: bijna 1200 keer zware mishandelingen en bedreigingen. Afsteken van vuurwerk gebeurt nogal eens in combinatie met overmatig alcoholgebruik en brandstichting: in de regio Utrecht alleen al 63 autobranden, ‘moedwillige kapitaalvernietiging’ dus. De brandweer rukte ruim 4500 keer uit, dat is een toename van bijna honderd ten opzichte van vorig jaar. Daarbij werd de brandweer meer dan ooit door verbaal en fysiek geweld belet. Anarchie en vandalisme mogen nooit getolereerd worden. Het is toch te gek voor woorden dat glazen bushokjes persoonlijk bewaakt moeten worden, omdat ze anders opgeblazen zullen worden.
 1. Vuurwerk is levensgevaarlijk. De kracht van het vuurwerk is zeer toegenomen, zodat het soms te vergelijken is met verwoestende granaten en mortieren. Zulk gevaarlijk oorlogsspul mag niet in de handen van amateurs vallen. Ondeskundige opslag en vervoer van vuurwerk leidden al eerder tot recente drama’s zoals op 13 mei 2000 in het Hollandse Enschede: 23 doden en ongeveer 950 gewonden. Bij de vuurwerkramp in de wijk Seest van de Deense stad Kolding, op 3 november 2004, raakten 75 huizen zozeer beschadigd dat ze moesten worden afgebroken. De totale schade bedroeg ongeveer 100 miljoen euro. Een uit de hand gelopen vuurwerkshow in een Indiase tempel op 10 april 2016 resulteerde in 110 doden en 380 gewonden. Bij een vuurwerkramp op 22 dec. 2016 in Tultepec bij Mexico-Stad zijn minstens 31 doden en ruim 72 gewonden te betreuren. Er waren dus wel wat vuiltjes aan de lucht… Door het vroegtijdig ontploffen van cobra’s, mortieren en nitraatbommen kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. In een kofferbak kan minstens honderd kilo, maar dan moeten we niet gek staan te kijken dat in geval van een ongeluk een forse krater ontstaat…
 1. Vuurwerk leidt verkeersdeelnemers af en geeft dus onveiligheid op de openbare weg. Verkeersdeelnemers kunnen er van schrikken en de smog belemmert het zicht.
 1. Vuurwerk bevordert illegale activiteiten. Stropers blijken sluw misbruik te maken van knalvuurwerk, want dat is nauwelijks te onderscheiden van geweervuur.
 1. Vuurwerk veroorzaakt angsten bij getraumatiseerde mensen die oorlog(en) hebben meegemaakt, zoals vluchtelingen en asielzoekers die hier zijn komen schuilen. Vuurwerk jaagt hen de stuipen op het lijf.
 1. Vuurwerkhandel is beschamend. In een tijd van vergroting van de kloof tussen arm en rijk, is de vuurwerkhandel een onverantwoorde en beschamende verspilling. Voor vuurwerk worden kapitalen uitgegeven, die veel beter besteed zouden kunnen worden. Zouden vuurwerkkopers goede-doelen-collectanten even gul bejegenen?
 1. Vuurwerk is schadelijk voor (huis)dieren, want zij weten van paniek vaak niet waar ze het zoeken moeten.
 1. Vuurwerk is opdringerig. Je ogen, oren en neus ervoor afsluiten is ondoenlijk. Dat je vrijheid stopt waar die van een ander begint geldt blijkbaar niet tijdens de jaarwisseling.

Vuurwerk is mooi voor stoere (meest) mannelijke mensen, het veroorzaakt een stoot adrenaline en het geeft een kick als je de macht hebt om iemand van angst te laten trillen. Duidelijk wordt dan wel wie is blijven steken in zijn puberteit. Pyromanen die waarlijk het buskruit niet uitgevonden hebben, kunnen in de jaarlijkse eindtijd zich ook in de handen –hopelijk met tien vingers– wrijven. Het evident ongezonde roken is succesvol teruggedrongen, nu het vuurwerk nog. We wensen elkaar straks weer ‘gelukkig nieuwjaar’, maar waarom beginnen we het nieuwe jaar dan zo slecht en accepteren we traditioneel zoveel ellende?

Geschreven door m’n pa; WJA PH

Bewaren

Bewaren

Reageren