Vandaag, 28 november is een Albanese nationale vrije dag. De dag van de vlag, ook wel independence day of onafhankelijkheidsdag genoemd.

hand-symbol-albania
De handen gekruist en de vingers gespreid is een symbool voor de Adelaar in de vlag.

Deze feestdag herinnert de Albanezen aan het uitroepen van hun onafhankelijke staat ruim honderd  jaar geleden op 28 november 1912. Toen werd de Albanese vlag in de Stad Vlore gehesen. De Albanezen vieren het met vuurwerk, festiviteiten en familiebezoeken.

Hoewel het een vrije dag was, hebben we er weinig van gemerkt, op een paar marktkraampjes in de winkelstraat na. De dag ervoor op school hebben kinderen een feestprogramma met voorstellingen met gedichten en dans over de Albanese vlag en cultuur. Wel mooi is dat de vlag de verscheidende geloven, tradities en generaties samenbindt.

Hieronder een populaire song in Albanie, met veel vlagvertoon en een hoog voetbalgehalte. Het nummer heet ‘Kuq e zi’, rood en zwart, verwijzend naar de kleuren in de Albanese vlag.

 

Reageren