20161019-kinderwerkeropuit-nlVriend Ronald Blonk vindt dat kinderen van jongs af aan geleerd worden om het geloof in de praktijk te brengen. Vanuit die gedachte ontwikkelde hij een nieuwe kinderwerkmethode Er op uit!. De insteek: Actief de Bijbel ontdekken en groeien in geloof. Duurzaamheid heeft een prominente plek in deze ‘groenste kinderwerkmethode voor de kerk’.

Er op uit! is een nieuwe kinderwerkmethode voor kinderen van 6-12 jaar. Het heeft als doel om kinderen toe te rusten tot discipelen die het geloof in de praktijk brengen. In deze methode ervaren kinderen spelenderwijs dat je geloof handen en voeten kunt geven.

Moestuin
Het unieke van Er op uit! is dat de kinderen diverse projecten naast het gewone uurtje kinderwerk doen. Denk aan een moestuinproject, werkjes maken voor gevangenen, de natuur ingaan en om met kerst naar een verzorgingshuis te gaan om te bemoedigen. Blonk: “De moestuinlessen hebben altijd een geestelijk link met wat er eerder in de les is uitgelegd. Zo zaaien we rond Pasen. Dan kun je uitleggen dat de graankorrel eerst moet sterven voordat hij leven geeft. Dit is een krachtige verbeelding van het sterven en de opstanding van Jezus.”

Nieuwe kinderwerkmethode leert geloof in praktijk te brengen

1-20161000-kinderen-in-de-moestuinEnthousiasme
Volgens Blonk reageren de kinderwerkers, ouders en kinderen enthousiast op de nieuwe methode. “Ze waarderen de doorgaande verhaallijn. We halen niet ‘hapsnap’ stukken uit de verhalen, maar gaan er helemaal doorheen. Het verhaal van Abraham beslaat bijvoorbeeld tien lessen en behandelen het leven van Abraham van het begin tot het einde. De methode beslaat twee keer drie jaar, en in die zes jaar ga je de hele Bijbel door. Daarbij linken de verhalen uit het Oude Testament altijd naar het Nieuwe Testament en andersom. En elk verhaal kent een link naar Jezus. Hij komt voor op iedere bladzijde van de Bijbel. Die rijkdom halen we er iedere keer uit.”

Verwerking
Als verwerking van de lessen, maakt Er op uit! gebruik van spellen en creatieve uitspattingen, zoals schilderen, muziek, acrobatiek, of een spel met beweging. Blonk: “Op die manier kunnen de kinderen hun energie kwijt, hoeven ze even niet na te denken, maar ongemerkt leren ze wel iets over het thema.”

Toekomst
Inmiddels werkten in pilotsetting gemeenten in Wageningen en Arnhem met de nieuwe kinderwerkmethode. Blonk ziet dat de lessen wat in beweging zet. “De kinderen zeggen ‘we zijn het geloof aan het doen!’. Ik vind dat een prachtige samenvatting van de methode. Kinderen zijn onze toekomst en daar kun je het beste in investeren.”

Meer informatie
Ben je geïnteresseerd in dit kinderwerk, bel gerust eens Ronald op (06-4812 7082), stuur een e-mail of surf naar: www.kinderwerkeropuit.nl

Bewaren

Reageren