Mijn vader preekte vandaag over de ‘Lijdende kerk‘ in Pijnacker. Hij heeft een rare tik en verzameld oude schoenen in de landen waar hij is geweest. Hij sprak over zijn ervaringen in Polen, Israël, Noord Korea, over Egypte én zijn bezoek aan Albanië.

20160522 oude schoenZijn schoenen verzameling ging over de verhalen van mensen uit verschillende landen. Ook een schoen uit Albanië heeft hij meegenomen toen ze hier afgelopen zomer waren, naast een Albanese Bijbel. Het bijzondere is dat mijn opa en oma dertig jaar geleden, toen Albanië nog gesloten was en godsdienst verboden was,  meededen aan gebedsreizen in Albanië. Het is eervol dat ik, twee generaties verder, mag dienen in het land waar zij rondreisden. Toen het enige Atheïstische land ter wereld, zoiets als Noord Korea vandaag de dag.

Hoewel het land nu vrij is en er Moslims, Katholieken, Orthodoxen en Evangelische (0,3 procent) vredig naast elkaar wonen, is het materialisme geloof wat nu veel aanhangers heeft. Er wonen meer Albanezen buiten Albanië dan erbinnen en zij steunen de Albanese economie. Welvaart is waar veel Albanezen in geloven. Maar welvaart kun je niet meenemen naar de hemel. Werk zat dus…

 

Reageren