We zijn nog steeds druk in huis met de verbouwing van de tweede verdieping, hoewel we dachten dat het sneller zou gaan. We willen ook veel zelf doen, omdat we vinden dat we het beter kunnen dan de ‘professionele bouwvakkers’ in Albanië. Een terugblik op afgelopen week.

IMG_8207

Verder klussen op de zolder

We hebben veel geschuurd, schoongemaakt, gestuukt, geschuurd, gegrond (toch maar twee keer) en verf gehaald. Dat laatste duurde iets langer dan we planden en we waren twee uur onder de pannen om latex uit te kiezen voor de zolder. Soms gaat het allemaal wat langzamer dan je denkt. We gingen voor de tweede keer naar de bouwwinkel, maar daar hadden ze geen verf, toen naar het depot, gediscussieerd over de prijs-kwaliteit verhouding, gekeken met oude kleuren waaiers, waarvan de kleuren in de buurt komen. Ondertussen braken vier jongens de tent af, zodat Fran(ien alvast met hen ging terugwandelen naar huis. Maar vrijdag was eindelijk het moment daar dat Fran(ien haar hart kon ophalen met het verven van de zolder. De verfverkoper, garandeerde dat het binnen twee keer dekkend was, maar dat was dus het dubbele. Maar liefst acht uur is ze bezig geweest om twee muren met vier lagen dekkend te krijgen…

Albanese begrafenis

Afgelopen week was het oudste lid uit de gemeente overleden op 92-jarige leeftijd om 3:00 uur in de morgen. Om 5:00 uur werd door voorganger wakker gebeld en twaalf uur later was de mevrouw al begraven. De rouwadvertentie was een A4-tje gespijkerd aan de muur. Wie wilde hielp om de kist te tillen en alle mannen uit de gemeente waren aanwezig. Ook waren er alleen aanwezig bij de ter aarde bestelling. Er werd niet gehuild, er was geen rouwdienst, alleen een korte overdenking bij het graf en daarna kregen we in een restaurant een snel uitgeserveerd vier gangen diner voorgeschoteld. Een bijzondere ervaring om mee te maken. Volgens mij was ik de enige die een traantje weg moest pinken, ook al kende ik de vrouw niet. We voelden ons getoost dat ze nu bij haar Hemelse vader mag zijn.

Koningsdag

De 49e verjaardag van de koning hebben we gevierd op de residentie. Er was een kleedjesmarkt en )osia was er druk mee. Eigenlijk was het meer een ruilhandeltje en we hebben nog wat Nederlandse leesboekjes en nieuwe duckies op de kop getikt. Terwijl de ambassadeur speechte over Johan Cruijff en het fietsen in Tirana, liep )osia achter de ambassadrice langs om de andere Nederlandse kinderen te zoeken tijdens een verstoppertje-spel.

Ook dit jaar viel deze nationale feestdag op onze trouwdag, dit jaar elf jaar! Omdat we te druk waren met klussen hebben we het eigenlijk niet niet gevierd.

Kids

Thuisonderwijs heeft als voordeel dat het flexibel is. Als het regent kun je school hebben, is het te mooi weer, dan kan er een vrije dag worden ingepland. We hebben een week vakantie ingepland, zodat ze eerder zomervakantie hebben, in verband met de zomerhitte. Maar de eerste dag van de vakantie regende het, zodat er toch school was. Later in de week speelden ze veel buiten, ook met de buurmeisjes en waren veel op de trampoline te vinden. Ze verzinnen allemaal spelletjes zelf, zo ook het dikke borsten spel. Dan moet er iemand in het midden van de trampoline zitten en twee ballen op de borst vasthouden. De anderen moeten er omheen gaan springen, zodat de ballen los gaan. S:las slaapt ’s nachts ook zonder luier en blijft droog. Dus we zijn officieel uit de luiers! Hij is ondertussen uitgehuwelijkt aan het buurmeisje van zes weken oud.

Bezoek

We kregen spontaan bezoek van andere zendingsvrienden en een gezin dat ook in Albanië wil gaan werken. De kids speelden samen buiten in de tuin en we konden onze Albanië ervaringen uitwisselen.

Next week

Het was wederom een week die om is gevlogen. Volgende week hoop ik een start te gaan maken met het werken en in kaart brengen van de foundation.

 

 

Reageren