Bloedwraak is een fenomeen wat in het Noord-Albanië nog steeds voorkomt. Het is een vorm van ‘eigen rechtspraak’. De familie of stam van een dode heeft het recht die te wreken op de schuldige, ook als de dood het gevolg was van een ongeval. Als de dode niet wordt gewroken, verliest de getroffen familie of stam haar maatschappelijke eer. In Turkije en Italië komt dit ook voor en bloedwraak is anders dan eerwraak. 

bloedwraakIn Albanië is de bloedwraak een vaak vicieuze cirkel, die weinig wordt doorbroken en ontstaat er een bloedvete. Hele gezinnen zijn binnen veilig, maar buiten zijn ze vogelvrij. Vaak zijn mannen het slachtoffer en kunnen doodgeschoten worden door familie van de vorige bloedvete.

Onderstaande film, met ondertiteling in het Nederlands, geeft meer informatie over een bloedwraak kwestie in de stad waar we wonen, van zeven jaar geleden. Een voorganger wilde niet binnen in huis blijven in de veilige zone, en in angst leven en was bereid te sterven. Hij wilde vrij zijn en niet constant op zijn hoede, hij af zijn handen in Jezus handen. Op een dag werd hij inderdaad overdag dood geschoten. Hij overleed en zijn dood betekende de vrijheid voor zijn directe familieleden en de gezinnen van zijn broers, omdat hij per se niet wilde dat zijn dood gewroken zou worden, omdat het Bijbelse antwoord liefde is, geen wraak of haat.

Een vergelijking kunnen we maken met Pasen, als we de opoffering van Jezus herdenken, die leed, stierf, maar later opstond uit de dood. Hij nam onze fouten mee het graf in, waardoor wij vrij kunnen zijn en de dood niet het laatste woord heeft.

https://youtu.be/EweB0RWeM44

Meer over bloedwraak op wikipedia en nobloodfeud.com

Reageren