Afgelopen maand hebben Fran(ien en ik het indrukwekkende boek ‘brand van Rome’ gelezen. Deze Roman gaat over Rome omstreeks 50 – 60 na christus en (de wreedheden en uitspattingen) van keizer Nero als ook de groei van de vroege christelijke kerk. Een boeiend boek, wat wat mij betreft verfilmd mag worden.

Brand van rome – Paul MaierDe Roman is gebaseerd op waargebeurde feiten en heeft achterin een behoorlijke lijst van bronnen. Dat maakt dat de verhaallijn in de Roman sterk omdat de gebeurtenissen echt gebeurd zijn, hoewel er ook ruimte aan interpretatie is gegeven. Je leest over de vervolging van de jonge kerk en hoe het geloof terrein wint, mede door de vele goden die de Romeinen vereren en niet kunnen voorkomen dat het volk op een gegeven moment honger heeft, terwijl de Keizer een gigantisch paleis bouwt.

De titel van het boek ‘brand van Rome’ beslaat maar een paar hoofdstukken en het boek gaat voornamelijk over het leven van Keizer Nero en zijn grilligheden. Het boek eindigt met de ondergang van de 31-jarige keizer, die beslist geen lievertje was.

Als je van waargebeurde verhalen houdt, meer wil weten over geschiedenis en de Romeinen is dit boek een aanrader. De auteur; Paul Maier, hoogleraar oude geschiedenis in Amerika, heeft nog meer interessante boeken geschreven. Codex Constatijn en Pilatus

Brand van Rome – Paul Maier |ISBN: 9789023993391 | 2000 | 493 pagina’s

 

Reageren