We komen erachter dat blijven of gaan in Korce een proces is in plaats van een moment. Elke keer maak je weer een stapje en overweeg je de mogelijkheden. Toch wordt het de laatste tijd steeds duidelijker dat we toch gaan verhuizen naar het noorden van Albanië, naar Shkodër. En dat vinden we een spannende uitdaging, die we met God graag aangaan.

20160211 richtingIk (Ja:ro) heb al jarenlang een vriendschap met Klodi, die leiding geeft aan een kleine kerk. Aan het einde van 2015 is hij begonnen om de diaconie tak van de kerk vorm te geven en noemt dit: ‘social street church’. Dit zou ik verder, samen met de kerk kunnen uitbreiden, zodat omzien naar Albanezen en opzien naar God meer gestalte krijgt.

Momenteel zijn we bezig om een goede taakomschrijving te formuleren. Voor mij als Nederlander is dat handig, omdat ik hier houvast en een focus door krijg qua werk. Aan de andere kant lastig, omdat het in de Albanese cultuur niet gewoon is om dit te doen, sowieso om dingen op papier te zetten. We merken dat Klodi en Jaïro wel op een lijn zitten en dat er nog wat puntjes op de i gezet moeten worden.

Francien vind verhuizen niet echt leuk, omdat het veel energie kost en ze vaak even moet wennen aan het idee. De jongste twee kinderen zijn meegaand, de oudste twee, (7 en 9 jaar) vinden het nog ietwat onwerkelijk, maar zijn ook wel weer gezond nieuwsgierig naar een nieuwe woonomgeving.

Zoals het er nu uit, zal er binnenkort een nieuw Albanees hoofdstuk opengaan, (of zijn we daar al aan begonnen?). Een goede woning als uitvalsbasis is belangrijk. We willen als gezin komend weekend naar Shkodër gaan om huizen te bekijken en ons verder te oriënteren. Half maart komt er iemand uit Nederland van de uitzendende organisatie om ons en Klodi te ontmoeten.

Tot zover de update. Concrete gebedspunten zijn:

  1. Zoeken naar een geschikte woning qua prijs, ligging en faciliteiten;
  2. inpakken, verhuizen en settelen;
  3. kinderen (en ouders) opnieuw acclimatiseren;
  4. taalstudie (en het dialect) en cultuur leren;
  5. Bestaande relaties uitbreiden cq intensiveren en nieuwe relaties opbouwen;
  6. Onderzoeken hoe Francien een waardevolle bijdrage kan leveren;
  7. Je schikken in de (kleine) kerkgemeenschap en de Illyricum organisatie.

Reageren