Binnen twee seconden was het gebeurd en was ik een paar honderd euro lichter. Met de jongens wilden we de nieuwe sleeën uitproberen op een heuvel omdat daar betere sneeuw lag. Dus in de auto naar boven gereden, maar op een smalle weg omhoog, kwam er opeens om de hoek een tegenligger aan. Ik remde, trok aan de handrem, maar de autoneuzen bleven hangen in een innige kus…

Van sleeën kwam weinig meer. Ik belde een Nederlandse en Albanese vriend op die me hielpen. De Nederlandse vriend nam de kinderen mee zij hadden de middag van hun leven vanwege de Wii. De Albanese vriend hielp mij om de politie op te vangen en te kijken wie de ‘schuldige’ was. De tegenligger was een witte mercedes. De bestuurder werkte bij de burgerlijke gemeente en had veel relaties bij de politie. Voordat de politie kwam hadden we eigenlijk alverloren.

Hoewel wij als omhooggaand verkeer voorrang hadden en een glad wegdek hadden en hij nog wat asfalt hadden, besloot de politie dat ik 15 cm op de verkeerde weghelft reed en hij dus de kosten kon declareren bij mijn verzekering. Ik moet de schade, een nieuwe bumper, (met spuitwerk) zelf betalen.

Nog een probleem
Maar terwijl we de papieren controleerden, bleek dat ik geen geldige APK had. De Toyota was door de ’technik control’ gegaan en de handrem moest iets bijgesteld worden. Pas dan was de APK geldig. Ik wist dit niet en zonder dat ik het wist reed ik bijna tien maanden illegaal door het land. Bij politie- en grenscontroles vroegen ze nooit naar die documenten. Maar rijden zonder APK was een groter probleem dan de botsing en de politie nam mijn rijbewijs en verscheidene autopapieren in beslag.

Lichte straf
Een uur later mocht ik op het politiebureau het proces verhaal ophalen zonder boetebedrag, dit zou later door een commissie bepaald zou worden. Hoewel de maximale boete 250 euro was en 6 maanden inhouden van het rijbewijs, kon ik gelukkig mijn rijbewijs gelijk meenemen. Het exacte boetebedrag valt waarschijnlijk lager uit, maar dat hoor ik later nog. Wat meehielp is dat ik wat onder de tafel door mocht schuiven om mijn eigen hachie wat gunstiger uit te komen. Terwijl ik tegen dat soort principes ben. De cultuur omarmen…

Nog een fout
Bij het afscheid van de politie zei de agent: ‘mire?’ wat ‘alles goed’ betekent of ‘is het zo goed?!’ Ik antwoordde ‘pak mire’, wat ‘een klein beetje goed betekent, met name omdat ik ontzettend baalde. Dat zat de politie toch niet zo lekker, dus toen we bijna thuis waren mochten we weer naar het politiebureau om mijn verkeerde woord uit te leggen. Jaïro leerde dat hij altijd ‘dankjewel’ tegen politie moet zeggen.

Gelukkig kunnen we zaterdag wel rijden naar Griekenland om de vlucht te halen, maar deze dikke kus en een ongeldig papier is wel weer balen, net zoals de vorige keer…

 

 

Reageren