Het nieuwe jaar begon niet zo heel erg leuk. De eerste twee dagen van 2016 vernamen we dat twee mensen zijn overleden.

20160104 hemelDe ene man was rond de vijftig jaar en woonde in een dorpje vlakbij. Op 17 december bezocht ik hem samen met collega’s en we brachten hem een maaltijd. Zijn nieuwe simpele huisje van 5 x 5 zag er enorm vies uit, bijna alles was roetzwart, afkomstig van een niet goed functionerende kachel. De hond lag op bed en hun bedden waren zwart. Ze waren blij en dankbaar met gekregen voedsel en lieten het goed smaken. Het laatste wat ik van hem zag, was dat hij zwaaide toen we wegreden.

Op oudejaarsavond werd hij onwel en begon te hoesten. Hulpverleners waren vrij en wilden eigenlijk niet werken. Ze vonden het moeilijk in te schatten wat er aan de hand was en na lang aandringen werd er een ambulance op pad gestuurd. Toen die aankwam bleek meneer al overleden te zijn, waarschijnlijk door koolstofmonoxide vergiftiging of het inademen van de slechte rookgassen. Op nieuwjaarsdag werd hij begraven, de familie heeft geen geld voor een begrafenis, dus wordt het een staatsbegrafenis.

Op dezelfde nieuwjaarsnacht liet een jonge jongen het leven rond vier uur in de ochtend. We kennen hem niet persoonlijk, maar hij was betrokken bij de kerk in Korce. Na het oud en nieuw moment besloot hij nog wat na te feesten. Hij mocht de nieuwe auto van zijn vader lenen en samen met twee vrienden zagen ze dat rond 16:00 uur de straten verlaten werden. Tijd voor een racewedstrijdje en hij stapte in de auto. De vrieskou had echter het race-parcour in zijn greep, waardoor de auto onbestuurbaar werd en de auto een frontale botsing maakte. Omdat hij (zoals zoveel Albanezen) geen autogordel droeg werd hij uit de auto geslingerd en overleed als gevolg daarvan.

‘Happy new year’ wens je iedereen, maar je weet niet wanneer je leven eindigt. Zorg dat het in orde is met anderen en weet dat er een hiernamaals bestaat.

Reageren