De lokale gemeente in Korce, Albanië kent een grote groep jeugd. In april 2014 reisden de adolescenten Kristi en Jetnor naar Turkije om te werken in een tassenfabriek in Istanbul. Het noodlot sloeg toe toen en ze werden beschuldigd van een tasjesroof, werden opgepakt en kregen na een lang proces elf (!) jaar gevangenisstraf. Ze zitten sinds juni 2014 onschuldig vast in een Turkse gevangenis.

20151112 onschuldigVerkeerde plaats, tijd en misdaad.
Na het werk renden ze op een regenachtige dag door een winkelstraat en schuilden even voor de regen. Op datzelfde ogenblik werd ook in die straat een tasjesroof gepleegd. Een winkelcamera legde het voorval vast, maar de beelden keerden zich tegen Kristi en Jetnor en het onrecht stapelde zich op;

 1. Zo zijn er twee daders gearresteerd, terwijl er één dader is.
 2. Kristi en Jetnor renden de tegenovergestelde richting op.
 3. De beroofde vrouw heeft geen aangifte bij de politie gedaan.
 4. De beroofde vrouw heeft tweemaal in de rechtszaal verklaard dat deze jongens niet de daders zijn.
 5. Na opgepakt te zijn, werden ze vervolgens weer voor enkele dagen vrijgelaten. Vervolgens zijn ze weer opgepakt en ‘schuldig’ verklaard.
 6. De tasjesroof geldt in Turkije als een misdaad tegen de ‘Turkse staat’.
 7. De twee jongens zijn mishandeld en werden gedwongen om iets te ondertekenen. Een van de twee was zo slim om op het document te zetten naast zijn handtekening: ‘ik begrijp niet wat hier staat’.
 8. Tijdens de tweede rechtszaak werden de jongens veroordeeld voor 9 jaar + 2 jaar omdat de rechter vond dat ze niet fatsoenlijk gekleed waren tijdens de zitting.
 9. De tweede rechtsgang (het een na hoogste rechtsorgaan) in Ankara Turkije oordeelde op 30 september ook elf jaar met aftrek van het voorarrest.

Nu zijn Kristi en Jetnor in afwachting van hun verdere proces bij het hoogste gerechtelijke Turkse orgaan. Als gelovigen hebben ze het extra moeilijk in een Arabisch land. Daarom grijpt dat verhaal ons aan en willen we u vrijmoedig vragen om voor hen te bidden en hen (ter bemoediging)kaarten te sturen en dit bericht te delen. Wij kunnen laten zien dat ze niet vergeten worden!

Kristi Zyber & Jetnor Mehmeti
L – Tipi 3 – NOLU K. C. E
Blok E-12 Maltepe
Istanbul – Turkey

Tips voor het schrijven:

 1. Ze begrijpen eenvoudig Engels. Je kan zelf een Engelse tekst schrijven.
 2. Zet als afzender je naam en achternaam erop + Holland / The Netherlands, NIET je plaatsnaam, e-mail of postcode.
 3. Voorbeeld teksten zijn downloadbaar evenals Nederlandse / Albanese Bijbelteksten die je kan gebruiken

 

Reageren