Gisteren sloot Francien onze elektrische kachel aan op het stroom en zette em aan. Binnen een minuut begon het enorm te stinken en te roken in de woonkamer. Bleek dat de stabilisator* (max 1200 watt) het hoge vermogen (2700 watt) van de kachel niet aan kon en binnenin het kastje veel begon te smelten.

20151119 zwarte stabilisatorEnigszins vreemd was het wel, want we sluiten al tientalle avonden de kachel aan op de gestabiliseerde stroom. Snel haalde ze mij erbij en ik haalde de kachel stekker snel uit het stopcontact. Maar de rook bleef bestaan en toen ik de eiken dressoirkast openmaakte, kwam er een bulk rook uit. Snel de stabilisator eruit gehaald en naar buiten gebracht.

Vandaag hebben we de kamer gelucht, een nieuwe stabilisator gekocht en zijn enorm blij dat er geen brand is ontstaan. We kropen door het oog van de naald en weten nu dat je de kachel beter direct op het elektrische netwerk kan aansluiten ­čśë

* Omdat de stroom hier niet constant 220 volt is, sluit je een kastje (stabilisator) op het stopcontact aan die een buffer heeft en de stroom stabiliseert naar 220 volt. Hoe groter het kastje, hoe meer watt hij aan kan. Thuis hebben we vier stabilisatoren zodat de elektrische apparaten niet kapot gaan door een fluctuerend voltage.

Reageren