20151027 kachelZoals elk jaar schrijf ik een blogje over het ontsteken van onze kachel. Dat hebben we vandaag, vanavond eventjes voor het eerst gedaan om de ergste kou uit het huis te verdrijven. Hoewel we al een dikke week met ons elektrisch kacheltje heen en weer sleepten om verschillende ruimtes te verwarmen.

We hebben in Albanië een Kaldei-kachel systeem. Dat houdt in dat er een grote kachel in de garage staat en dat het water van de radiatoren door de kachel wordt geleid zodat de warmte van het vuur aan het water gegeven wordt. Behalve de badkamer, trap en gang worden alle kamers via radiatoren verwarmd.

Afgelopen winter hadden we het erg koud, omdat de kachel temperatuur niet boven de 40 graden kwam, terwijl er 70 moet kunnen staan. Dat kwam omdat we nat hout hadden en dat is moeilijk te warmen… Omdat we dat niet nog een keertje wilden heb ik een groot houthok gebouwd en hebben we 70 Albanese kubieke meters gekocht. (1 m2 = 70x70x50 cm = 17 m3) ook extra hout voor de volgende winter, zodat het extra droog is.

Leven zonder gasaansluiting
In ons huis hebben we geen gas aansluiting. Douchen doe je met een boiler en koken op gas via een gasfles. De radiator warmte komt van de houtkachel. Als je de kas van Rusland wil boycotten, niet schuldig wil zijn aan een aardbeving in Groningen en je eigen portemonnee wil spekken is dit een prima alternatief. Installatie van een nieuwe kachel kost € 2500 + boiler (€ 200) + kookgas voor een jaar € 100 = € 2800. Gas kan je afsluiten en je bespaart per maand € 40,- = 480 euro per jaar. Binnen vijf jaar heb je het eruit (als je hout gratis krijgt), dat is sneller dan zonnepanelen, waar je gemiddeld tien jaar over doet… Deze berekening is uit de losse pols, is exclusief houtkosten en installatiekosten.

 

 

Reageren