Vandaag werd onze schoorsteen op z’n Albanees geveegd. De bewaker/conciërge van de kerk heeft ons geholpen. Na mijn derde herhalings-schoorsteen-verzoek sprong hij spontaan op z’n nieuwe fiets om zijn schoorsteenveeg-vriend te halen. Maar na een klein halfuurtje wachten, reed ik toch terug naar huis, veronderstellend dat het er niet meer van zou komen…

20150923 schoorsteenvegersToch werd ik na een half uurtje gebeld. De schoorsteenveger was onderweg en kon worden opgepikt bij de kerk. Bij aankomst bleken het er niet één maar twee Roma-schoorsteenvegers te zijn. Ze hadden in plaats van een veegding een eigen gefabriceerde veger bij zich inclusief prikkeldraad knots. De veger was wel veertien meter lang, vermeldden ze vol trots.

Omdat ik een kaldei*-kachel systeem heb, staat de kachel in de schuur en heeft het een externe dubbelwandige rechte pijp omhoog. Via een nauwe doorgang konden ze bij de achterwand komen en veegden de schoorsteen van onder naar boven. De ene man hield het prikkeldraad stijf omhoog en de andere rolde het langzaam af en wentelde de prikkeldraad-knots om en om, daarmee draaide de knots en sloeg/wroette tegen de binnenpijp aan. Het roet viel naar beneden.

Toen de knots op acht meter hoogte was, moest ik in een groezelig afgebroken stukje spiegel kijken en zag inderdaad dat de pijp weer mooi schoon was. Als bonus hebben ze het kaldei kachel systeem ook nog grondig schoongemaakt. Weliswaar met mijn gereedschap, want op de prikkeldraad-knots na hadden ze niets bij zich. Het resulteerde in een emmer vol met roet.

Ze waren een uur bezig geweest en ik dacht met een spotprijsje te kunnen afrekenen. Ze hadden namelijk 150 lek genoemd (€ 1,10), maar het bleek het tienvoudige te zijn. Omdat we alleen grote biljetten hadden en we in een goede bui waren, kregen ze ook nog een derde deel cadeau. Spontaan kreeg ik twee zoenen van de schoorsteenmannen en blij verlieten ze ons huis. Wij zijn ook blij omdat we een te lang liggend klusje konden afstrepen.

*Kaldei is een kachelsysteem waarbij er water door leidingen in de kachel stroomt en via radiatoren het huis verwarmd.

Reageren